Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2006-12-14 14:00


Från Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg den 14 december

Livskvalitet för äldre i Skara gav folkhälsopris


Söndagscafé, äldresäkerhetsdag och föreläsningar av distriktsläkare. Bakom akti-viteterna står "Skara Senior" som idag fick Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborgs Folkhälsopris 2006.

"Skara Senior" är ett samarbete mellan äldreomsorgen i Skara kommun och pensionärs-föreningarna i Skara. Friskvårdsaktiviteter, föreläsningar och utbildningar är några av de aktiviteter som "Skara Senior" arrangerar. Samarbetet handlar om att ge alla pensionärer kunskap om vilka möjligheter och rättigheter som finns och att stärka den egna förmå-gan att påverka sin hälsa. Ett mycket viktigt mål med verksamheten är också att de äldre ska känna sig behövda i ett socialt sammanhang.

"Genom samarbete, delaktighet och kunskapsspridning skapar Skara Senior ökade för-utsättningar för äldre att stärka den egna förmågan att påverka sin hälsa och livssitua-tion." Så löd motiveringen till nämndens beslut.
Planerna framöver handlar om att utbilda "hälsocoacher" som ska informera om kost, motion och olycksförebyggande insatser.

Folkhälsopriset instiftades förra året och är på 25.000 kronor. En av tankarna bakom priset är att det ska stimulera till samarbete mellan lokala aktörer kring folkhälsoarbetet.

Sammanlagt hade nämnden fått in sju ansökningar till årets folkhälsopris. 



Kontaktperson: Nämndens ordförande Bengt Andersson (c), 0702-09 50 09, vice ordförande, Bertil Jonsson (m), 0705-49 55 50, andre vice ordförande Hasse Andersson, 0706-74 97 79.
Eller hälso- och sjukvårdschef Gunbrith O Palo, 0705-32 66 89.


Läs meddelandet som PDF