Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2013-10-25 16:00


Pressinbjudan Uppmärksamhetsvecka


Dags att uppmärksamma riskbruk av alkohol – vecka 45 är nationella uppmärksamhetsveckan

Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol genomförs sedan flera år tillbaka under vecka 45 där syftet är att öka medvetenheten hos allmänheten om alkoholens skadeverkningar. Socialstyrelsen presenterade i november 2011 nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder. Där ger man rekommendationer om hur man i hälso- och sjukvård kan förebygga sjukdomar genom att stödja patienter till hälsosamma levnadsvanor. Riskbruk av alkohol är en av de levnadsvanor som man vill påverka och för att få en bra spridning på informationen behövs samverkan mellan fler samhällsaktörer.

I år uppmärksammar vi detta genom att bjuda in till en föreläsning/monolog med Benny Haag, känd skådespelare och författare den 6 november i Lidköping och 7 november i Skövde. Benny kommer att prata om sina erfarenheter kring alkohol.

Man kommer också få ta del av aktuell information om alkohol, riskbruk och stödresurser i samtliga sjukhusentréer i Skaraborg.

I Skaraborg sker samverkan mellan Skaraborgs Sjukhus som ingår i nätverket Hälsofrämjande sjukvård (HFS), Folkhälsoenheten Skaraborg, de privata vårdcentralerna samt Folktandvården, IQ, MHF, IOGT-NTO och NBV för att uppmärksamma riskbruket av alkohol.

Media hälsas välkomna till Skövde stadshus måndagen den 28 oktober kl. 13.30 för att träffa arrangörerna i Skaraborg för denna uppmärksamhetsvecka.Kontaktperson: Emma Hevelius, Folkhälsoenheten Skaraborg, tfn 0512-31517, eller Rebecka Thilén, folkhälsoplanerare Skövde kommun, tfn 0500-49 79 65


Läs meddelandet som PDF