Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2010-05-27 14:00


Strategiskt plan för folkhälsoarbete i Skaraborg


Invånarna i Skaraborg ska ha den bästa hälsan i Sverige. Det är målet i den strategiska plan för folkhälsoarbetet som hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg just nu tar fram.

Folkhälsan är ett prioriterat område för hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg. Hälsan är ojämt fördelad i Skaraborg, inom vissa geografiska områden och socioekonomiska grupper är hälsan klart sämre. Folkhälsoarbete strävar efter att minska klyftorna och skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för alla. Ett effektivt folkhälsoarbete ger ekonomiska vinster för samhället och en förbättrad livskvalitet för invånarna.

Den strategiska planen för folkhälsoarbetet kommer att innehålla förslag på områden som kan utvecklas för att förbättra och fördjupa folkhälsoarbetet. En viktig del är samverkan mellan olika aktörer i samhället eftersom många olika faktorer spelar roll för hälsoutvecklingen; mat, motion, ekonomiska villkor, arbetsmiljö och levnadsvanor.

För ett lyckat resultat är det viktigt att prioritera och att arbeta långsiktigt och fokuserat. Genom att ta fram mätbara mål inom folkhälsoarbetet är det lättare att se vilka resultat som uppnås och vad arbetet leder till. Folkhälsofrågan blir också tydligare för invånarna. 

I juni ska hälso- och sjukvårdsnämnderna ta beslut om den folkhälsopolitiska planen.

 

www.vgregion.se/vastraskaraborg

www.vgregion.se/ostraskaraborg

 



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Bengt Andersson (C) ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 0702-09 50 09, Lars-Erik Lindh (S) ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg 0708-43 62 51


Läs meddelandet som PDF