Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Uddevalla
2013-10-28 15:00


Beslut om upphandling av öppen somatisk specialistsjukvård vid sjukhusen i Lysekil, Strömstad och Dalsland


Hälso- och sjukvårdsnämnderna i norra Bohuslän och Dalsland har fattat beslut om upphandling av somatisk specialistsjukvård vid sjukhusen i Lysekil, Strömstad och Dalsland. Vid sina sammanträden den 23 respektive den 25 oktober fastställde nämnderna de så kallade förfrågningsunderlagen, som bland annat anger vilken vård som ska upphandlas, volymer, samt krav som ställs på vårdgivarna.

Upphandlingen innebär en utökning av antalet patientbesök hos läkare och andra personalkategorier jämfört med volymerna i nuläget.
- Vi ökar tillgången till den vård som är viktigast för våra invånare att få på så nära håll som möjligt. Det handlar om insatser för problem och sjukdomar som är vanligt förekommande hos befolkningen, ekonomiskt rimliga att tillhandahålla lokalt och som inte behöver det stora sjukhusets resurser, säger hälso- och sjukvårdschef Håkan Sundberg vid hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla.

Vården säkras och NU-sjukvården avlastas
Bakgrunden till upphandlingen är tidigare beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän om att inleda en upphandlingsprocess för att säkerställa invånarnas tillgång till en jämlik specialistvård. Vidare har regionfullmäktige beslutat om en rad åtgärder och insatser för styrning och stöd till NU-sjukvården. Dessa insatser syftar bland annat till att underlätta för NU-sjukvården att komma i ekonomisk balans och avlasta NU-sjukvården från utföraransvaret vid de mindre sjukhusen. Därigenom kan NU-sjukvården koncentrera sig på verksamheterna vid Uddevalla sjukhus och NÄL i Trollhättan.

Verksamheter som upphandlas
Följande specialiteter/verksamhet kommer att upphandlas vid de mindre sjukhusen:
• Gynekologi
• Öron-näsa-hals
• Logopedi
• Ögon
• Barn - och ungdomsmedicin
• Internmedicin med inriktning mot diabetes och kardiologi  (hjärt/kärl-sjukdomar)
• Ljusbehandling
• Radiologi (röntgen)

Samtliga verksamheter bedrivs redan idag vid sjukhusen, med undantag för logopedin.
- Satsningen på logopedi görs för att komma tillrätta med en köproblematik i Fyrbodal, där tillgången till logopedi är väsentligt sämre än i regionen i stort, säger Håkan Sundberg.


Ortopedi och kirurgi koncentreras
Idag bedrivs även viss ortopedi och kirurgi vid de mindre sjukhusen. Denna verksamhet kommer inte att ingå i upphandlingen.
- Det här är verksamheter som har blivit så detaljspecialiserade att det är svårt att få tillräckliga volymer av ingrepp på alla sjukhus för att den medicinska kvaliteten ska kunna garanteras. I regel handlar det dessutom om ingrepp som man som invånare genomgår mycket sällan i livet. Vår bedömning är att det är mest effektivt och kvalitetsmässigt bäst att koncentrera dessa verksamheter till de större sjukhusen, säger Håkan Sundberg.

Av samma skäl kommer även delar av den internmedicinska verksamheten att koncentreras till Uddevalla och NÄL. Den internmedicinska verksamheten vid de mindre sjukhusen inriktas på främst diabetes och kardiologi.

- Man kan säga att utbudet av specialistsjukvård vid våra mindre  sjukhus blir något smalare, men med större volymer, bättre kontinuitet och ökad tillgänglighet, inte minst vad gäller utökade öppettider,  säger Håkan Sundberg.

Bara specialistsjukvården berörs
Redan idag bedrivs viss specialistsjukvård i Lysekil, Strömstad och Dalsland i annan regi, till exempel inom områdena hudsjukvård och ögonsjukvård.
- Specialistsjukvården kan ses som en av flera tårtbitar som tillsammans utgör närsjukvårdsutbudet på våra mindre sjukhus. De andra bitarna berörs inte av den upphandling vi nu gör, till exempel vårdcentraler, audionomverksamhet och rehabilitering. Inte heller psykiatrisk verksamhet omfattas av upphandlingen, säger Håkan Sundberg.

Den barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten vid de mindre sjukhusen kommer således att fortsätta att bedrivas av NU-sjukvården, liksom vuxenpsykiatrin på sjukhusen i Strömstad och Dalsland.
Även dialysverksamheten på Strömstads sjukhus förblir i NU-sjukvårdens regi.

Ny vårdgivare tar över 1 november 2014
Intresserade vårdgivare har tiden fram till den 20 januari 2014 på sig att lämna anbud. Den vårdgivare som vinner upphandlingen tar över verksamheten från NU-sjukvården den 1 november 2014. Avtalstiden är minst fem år och maximalt åtta år om hälso- och sjukvårdsnämnderna väljer att utnyttja rätt till förlängning maximalt 36 månader.

Den upphandlade specialistvården vid alla tre sjukhusen ska bedrivas som en enda verksamhet, med egen personal eller genom avtal med underleverantörer.
Förutom priset kommer en rad kvalitetsfaktorer att vägas in när anbuden utvärderas.
- Det väger till exempel tyngre om vårdgivaren kommer att bedriva verksamheten helt med egen anställd personal framför att anlita underleverantörer. På så sätt ökar vi möjligheterna för en god kontinuitet i vårdkontakterna för invånarna, säger Håkan Sundberg.

- Det känns mycket tillfredsställande att vi genom upphandlingen kan ge dalslänningar och bohuslänningar den specialistsjukvård som de idag i hög grad tvingas söka på längre håll, alternativt inte söker eller får i den omfattning som motsvarar deras faktiska behov, säger nämndsordföranden Per-Arne Brink (S) och Ewa Arvidsson (S) i ett gemensamt uttalande.

Förfrågningsunderlag

Förfrågningsunderlaget finns tillgängligt på följande länk (registrering behövs):

Västra Götalandsregionens publicerade upphandlingar



Kontaktperson: Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, tel 0703-40 75 45,
Per-Arne Brink (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän, tel 0703-24 38 75, Ewa Arvidsson (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland, tel 0703-25 73 34


Läs meddelandet som PDF