Pressmeddelande
Från Hsk Uddevalla
2007-03-06 11:30


Framtidens närsjukvård har startat i Norra Bohuslän


Hälso- och sjukvårdsnämnden i Norra Bohuslän är först ut med att teckna avtal med kommunerna för att förbättra den äldre befolkningens trygghet, tillgänglighet och för att erbjuda vårdinsatser i det egna hemmet.
För detta avsätter nämnden 6 miljoner kronor under de två närmaste åren för att teckna vårdavtal med kommunerna.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Norra Bohuslän vill ge den äldre befolkningen en ökad trygghet, tillgänglighet och möjlighet att vårdas i sin hemmiljö. För många personer finns ett behov att få sina vårdinsatser utförda i det egna hemmet, om detta möjliggörs kan förmodligen fler personer slippa onödiga resor in till jour-/akutmottagningen. Vårdinsatsen kan istället bedömas och i många fall även åtgärdas på plats.

Att utveckla den nära vården är ett mycket angeläget område eftersom befolkningen blir allt äldre vilket innebär ökande vårdbehov. Problemen i dagens sjukvård handlar inte om de enskilda arbetsprestationerna utan beror snarare på att organisationerna och strukturen inte har anpassats efter det behov som finns hos invånarna.

Hembesök bland äldre är ytterligare ett viktigt inslag i den framtida utvecklingen av närsjukvården.
I flera kommuner kommer en sjuksköterska att erbjuda invånare över 80 år hembesök. Förhoppningen är att det skall bli ett förtroendefullt samtal mellan sjuksköterskan och den äldre bland annat om vart man vänder sig vid olika vårdbehov, hur det går att undvika fallolyckor i hemmet,  matdistribution,  hemsändning av läkemedel.

För att få erfarenheter från detta arbetssätt har avtal tecknats mellan hälso- och sjukvårdsnämnden och  Munkedal, Orust, Tanum och Strömstads kommuner. Inom kort kommer även Lysekil och Sotenäs kommuner att teckna liknade avtal som syftar till att förstärka möjligheten för den äldre befolkningen att sköta sin hälsa  i sin egen hemmiljö.

Nämnden avsätter 500 000 kronor per kommun och år under 2007 – 2008 för att utveckla denna arbetsform.



Kontaktperson: Håkan Sundberg tfn: 0522-67 08 81


Läs meddelandet som PDF