Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Uddevalla
2012-04-24 13:30


Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad bjuder in till dialogmöten


I dagarna får slumpvis utvalda invånare i Trestadsområdet en personlig inbjudan med posten till dialogmöte med Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad.
Två möten per kommun är inplanerade och de invånare som nappar på erbjudandet får en chans att i mindre grupper träffa hälso- och sjukvårdspolitiker från nämnden, och föra fram sina synpunkter.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad ansvarar för att alla invånare i Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet har tillgång till den hälso- och sjukvård som behövs. Samtal och möten med befolkningen är en viktig del i arbetet med att kartlägga vårdbehoven, och är också ett uppdrag som nämnden har från regionfullmäktige.

Goda erfarenheter av medborgarråd

Tidigare mandatperioder har Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad  arbetat med så kallade medborgarråd där ett antal fasta medlemmar träffades regelbundet.
- Nämnden har varit något av en föregångare i regionen på detta område, och erfarenheterna från både medborgare och politiker är mycket  positiva, säger Ulrik Hammar (FP), andre vice ordförande.
Under 2011 har nämnden arbetat fram en genomförandeplan för en utvecklad och förnyad medborgardialog.

Samtal för ökad kunskap

I den första dialogaktiviteten som Trestadsbor nu bjuds in till är ambitionen att i mindre grupper föra samtal om hälso- och sjukvården i området. Vart vänder man sig när man behöver vård eller råd om vård? Saknas något när det gäller hälso- och sjukvården, eller finns kanske redan det som behövs? är exempel på frågeställningar som nämnden vill diskutera.
- Vi vill gärna få bättre kunskap om vilken bild våra invånare har av hälso- och sjukvården i området, och av de resurser som står till förfogande. En sak vi gärna vill diskutera är varför besöken på sjukhusakuterna fortsätter öka, trots ökad tillgänglighet till vårdcentraler och jourcentraler, säger nämndens ordförande Nicklas Attefjord (MP).

Ett antal representanter för nämnden medverkar vid varje möte, och ambitionen är att få ihop grupper om 10-20 intresserade invånare.
Om man som inbjuden inte har möjlighet att komma något av de aviserade datumen kan man ändå anmäla sitt intresse för kommande dialogmöten eller andra aktiviteter.

- Det finns många bra metoder för att föra en dialog med befolkningen. Oftast behöver man använda flera för att kunna nå och attrahera olika grupper i samhället, säger Ann-Cathrine Gardendahl,  administrativ chef vid hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla, och ansvarig för utveckling av medborgardialogen för hälso- och sjukvårdsnämnderna i Fyrbodal.

Det första inplanerade dialogmötet äger rum i Vänersborg den 8 maj, och följs sedan av möten även i Uddevalla och i Trollhättan/Lilla Edet.



Kontaktperson: Nicklas Attefjord (MP) ordförande, telefon 0707 – 14 89 96,
Kenneth Borgmalm (S), förste vice ordförande, 0703 – 06 74 10, Ulrik Hammar (FP), andre vice ordförande, 0709 – 48 04 88, Ann-Cathrine Gardendahl, administrativ chef, hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla, telefon 010 - 44 13 345, 0709 - 10 47 85


Läs meddelandet som PDF