Pressmeddelande
Från Hsk Uddevalla
2007-03-21 15:00


Hälso- och sjukvårdsnämndernas plan för att motverka psykisk ohälsa


Genom dialog med brukarorganisationer, primärvård, psykiatri, kommuner samt studier av olika slag har hälso- och sjukvårdsnämnderna i Trestad, Dalsland och norra Bohuslän skaffat sig ett kunskapsunderlag för att fatta beslut om vilka förändringar som behöver göras inom de närmaste åren för att motverka den psykiska ohälsan. Det viktigaste som framkommit är att individen sätts i centrum och att alla inblandade samverkar.

Vården måste utformas efter individens behov. Särskilt viktigt är det att vården finns tillgänglig  i närmiljön och att den upptäcks tidigt. Att komma in tidigt i ett sjukdomsförlopp  ger mycket bättre förutsättningar för ett tillfrisknande. Närsjukvården skall utgöra basen för omhändertagande vid psykisk ohälsa/sjukdom och omfattas av insatser från primärvård, den kommunala hälso- och sjukvården samt psykiatrins öppenvårdsverksamhet.
Detta är en del av innehållet i hälso- och sjukvårdsnämndernas gemensamma handlingsplan för att motverka psykisk ohälsa som har fastställts för åren 2007 – 2010.

Unga vuxna får bättre stöd i framtiden
De flesta ungdomar söker sig till ungdomsmottagningen när det uppkommer problem av olika slag. Eftersom den psykiska ohälsan ökar bland ungdomar skall ungdomsmottagningarnas roll stärkas så att de kan öka sitt samarbete med skola, socialtjänst, arbetsförmedling, försäkringskassa, specialistpsykiatrin och andra för ungdomar viktiga samarbetspartners. Mottagningarna skall utvecklas så att de i högre utsträckning än idag får tillgång till utökad social och psykoterapeutiskt kompetens.

Missbrukare och samtidigt psykiskt sjuk
Missbruksproblematik är ofta kombinerat med svåra psykiska störningar. Insatserna för dessa personer är idag bristfälliga. Samtidig och samordnad behandling till dessa personer måste vara en självklarhet.

Mindre slutenvård – mer vård i närmiljön
Personer som har personlighetsstörningar och äldre med olika förvirringstillstånd kan med fördel skötas i närmiljön om tillräckligt stöd och kompetens finns i form av personal. Nämnderna vill se denna utveckling de närmaste åren och poängterar i planen, för att förverkliga denna målsättning, krävs att primärvård – psykiatri och kommun utvecklar gemensamma arbetssätt. 

Patientens psykiatriska vård skall i huvudsak ges i öppenvården och inläggning i slutenvård skall endast göras när andra möjligheter är uteslutna. I framtiden skall patienten kunna erbjudas övernattningsmöjlighet i närmiljön. Där kan patienten känna sig trygg och få sin behandling av personal som är känd.

Vägen till förändring
Det kommer att krävas en rad olika förändringar för de som utför vården bl a utökning av personal som kan bedöma och behandla psykisk ohälsa i primärvården, samt tillgång till ett större utbud av psykoterapiformer. Primärvården och vuxenpsykiatrin och kommunen behöver arbeta utifrån ett gemensamt arbetssätt. Så är inte fallet idag.
Vägen till dessa förändringar kommer att ske genom att hälso- och sjukvårdsnämnderna som har rollen som beställare, förändrar sin beställning till de vårdgivare som skall utföra vården. Dialogen med utförarna har startat kring dessa strukturella förändringar.



Kontaktperson: Håkan Sundberg 0522-67 08 81


Läs meddelandet som PDF