Pressmeddelande
Från Hsk Uddevalla
2009-10-02 12:00


Handlingsplaner för att motverka övervikt och fetma


Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Norra Bohuslän, Dalsland och Trestad fastsällde vid sina sammanträden i september lokala handlingsplaner för att motverka övervikt och fetma hos barn och ungdomar. Planerna med tillhörande faktadokument innehåller förutom en nulägesbeskrivning också en kartläggning av dagens förebyggande arbete och av hur vårdkedjan fungerar. Utifrån materialet har ett antal utvecklingsområden identifierats.

I Sverige är 15 - 20 procent av barnen överviktiga och 3 - 5 procent har fetma. I Västra Götaland har man sett en stor ökning de senaste åren varför ett regionalt handlingsprogram tagits fram. Hälso- och sjukvårdsnämnderna har därefter getts i uppdrag att utforma lokala handlingsplaner.

Utifrån de brister som indentifierats i de nu fastställda handlingsplanerna har totalt 16 utvecklingsområden lyfts fram. Dessa är indelade i fyra nivåer: strategiska, hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser. Nämnderna konstaterar att fokus måste ligga på hälsofrämjande och förebyggande insatser, vilka ska inledas så tidigt som möjligt för en bra start i livet.

Några exempel på utvecklingsområden:
• Införa framtaget beslutsstöd för handlingsprogram mot övervikt och fetma i alla berörda verksamheter.
• Journalföra fetma som diagnos för att få en tydligare bild av problemet.
• Skapa förutsättningar för barn och ungdomar till en aktiv fritid och spontan lek genom kommunens samhällsplanering.
• Identifiera barn och ungdomar med övervikt och fetma på vårdcentralerna.
• Tillse att det finns tillräckligt många psykoterapeuter och dietister inom primärvård och länsjukvård för att kunna behandla barn och ungdomar med fetma.

Handlingsplanerna kommer nu att spridas till och kommuniceras med olika aktörer inom hälso- och sjukvården och i kommunerna, inte minst de kommunala folkhälsoråden. Planerna integreras också i hälso- och sjukvårdsnämndernas mål- och inriktningsdokument och i arbetet med vårdöverenskommelser.

Länk till Lokal handlingsplan för att motverka övervikt och fetma hos barn och ungdomar i norra Bohuslän (pdf)

Länk till Lokal handlingsplan för att motverka övervikt och fetma hos barn och ungdomar i Dalsland (pdf)


Länk till Lokal handlingsplan för att motverka övervikt och fetma hos barn och ungdomar i Trestad (pdf)



Kontaktperson: Caroline Oskarsson, planeringsledare, tel 076-13 13 990,
HSN Norra Bohuslän: Per-Arne Brink (S), ordförande, tel 0703-24 38 75, Jan Alexandersson (V), förste vice ordförande, tel 0706-61 41 74, HSN Dalsland: Ewa Arvidson (S), ordförande, tel 0703-25 73 34, Krister Stensson (M), förste vice ordförande, tel 0703-93 15 17, HSN Trestad: Ulrik Hammar (FP), ordförande, tfn 0709-48 04 88, Mariana Ekberg (M), förste vice ordförande, tfn 0703-21 11 26


Läs meddelandet som PDF