Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Uddevalla
2011-11-01 07:00


Hälso- och sjukvårdsnämnderna i norra Bohuslän, Dalsland och Trestad:

Nya avtal säkrar fortsatta insatser för folkhälsan


Hälso- och sjukvårdsnämnderna i norra Bohuslän, Dalsland och Trestad har godkänt nya folkhälsoavtal med samtliga kommuner i Fyrbodal. Avtalen gäller 2012-2015 och innebär bland annat att en levnadsvaneundersökning ska genomföras med jämna mellanrum bland alla ungdomar i högstadiet och gymnasiet.

Den första levnadsvaneundersökningen ska genomföras 2013. Hälso-och sjukvårdsnämnderna finansierar undersökningen medan kommunerna ansvarar för det praktiska genomförandet. Respektive kommun får sedan del av ett analyserat resultat för sina skolor.
- Enkätundersökningen samordnas och görs gemensamt i hela regionen. Det gör att kommunerna kan jämföra sina resultat med andra kommuner och med regionen som helhet. Det stora materialet skapar också möjligheter att göra fördjupningar, säger Jörgen Hansson, planeringsledare vid hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla.

Folkhälsan ett delat ansvar
Folkhälsa handlar om hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen. En god folkhälsa innebär att så många som möjligt har en bra hälsa, fysiskt och psykiskt, och att hälsan är jämlikt fördelad mellan olika grupper i samhället.
Det formella ansvaret för Västra Götalandsregionens folkhälsoarbete är delat mellan Kommittén för folkhälsofrågor och de tolv hälso- och sjukvårdsnämnderna.

Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Fyrbodal har sedan flera år avtal om gemensamma folkhälsoinsatser med kommunerna. Avtalen innebär att hälso- och sjukvårdsnämnd och respektive kommun delar lika på kostnaderna för en anställd folkhälsosamordnare i kommunen och för de insatser och projekt som genomförs under året. Insatserna görs utfirån de prioriteringar som beslutas lokalt i syfte att förbättra folkhälsan hos kommunens invånare.

Folkhälsoråd i varje kommun
Arbetet styrs av ett folkhälsoråd där politiker från både kommun och hälso- och sjukvårdsnämnd ingår tillsammans med tjänstemän från kommun och primärvård, samt representanter för andra sektorer i samhället. Det kan  handla om polis, försäkringskassa, arbetsförmedling, tandvård, frivilligorganisationer och företag/näringsliv.
- Folkhälsorådet ska bedriva arbetet så att ett folkhälsoinriktat synsätt blir en del av de ingående parternas ordinarie verksamhet, säger Jörgen Hansson.

Nuvarande folkhälsoavtal löper ut vid årsskiftet och de nya avtalen som nu framförhandlats gäller till och med 2015.
- I de nya avtalen finns en tydligare koppling till den kommunala budget- och planeringsprocessen. Förhoppningen är att det ska leda till att ännu fler projekt som finansieras via folkhälsoråden blir en permanent del av verksamheten efter projekttiden, säger Jörgen Hansson.

Ekonomiskt innebär de nya avtalen att hälso- och sjukvårdsnämnderna i norra Bohuslän och Dalsland avsätter 800 000 kronor per kommun och år till det gemensamma folkhälsoarbetet. För hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad (Lilla Edet, Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan) varierar den årliga insatsen på mellan 1 miljon och 2,4 miljoner beroende på kommunens storlek.

 

Läs mer om hälso- och sjukvårdsnämndernas uppdrag och arbete på:

www.vgregion.se/hsn1 (Norra Bohuslän)
www.vgregion.se/hsn2 (Dalsland)
www.vgregion.se/hsn3 (Trestad)



Kontaktperson: Jörgen Hansson, planeringsledare, hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla, tel 0522 - 67 08 83, 0705 - 41 73 19,
Per-Arne Brink (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän, 0703-24 38 75, Ewa Arvidsson (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland, 0703-25 73 34, Nicklas Attefjord (MP), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad, 0707-14 89 96


Läs meddelandet som PDF