Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Uddevalla
2013-02-28 16:30


Uppföljning 2012

Stora variationer mellan vårdcentralerna i Trestad


Hälso- och sjukvårdsnämndens uppföljning av vårdcentralernas verksamhet 2012 visar att det finns stora variationer mellan dem. Inom en och samma vårdcentral kan också resultaten se mycket olika ut för de områden som undersökts.
På områdena hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser liksom psykisk ohälsa ligger Trestad bättre än regionsnittet, men utvecklingsbehoven bedöms ändå som stora.
För verksamheten med barnavårdscentraler (BVC) finns fortfarande brister hos många av vårdcentralerna.

Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Västra Götalandsregionen tecknar kontrakt med vårdcentralerna, och ansvarar för kontrollen av att vårdcentralerna uppfyller de uppsatta kraven.

Fyra områden granskade
Den årliga uppföljningen som hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli genomför har 2012 fokuserat på fyra angelägna områden: hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser, äldre, psykisk ohälsa och läkemedel.
Inom dessa områden har flera indikatorer granskats och i rapporten lyfts i synnerhet följande indikatorer fram:

  • Motiverande samtal
  • Fysisk aktivitetet på recept
  • Strukturerade samtal om alkoholvanor (Audit)
  • Läkemedelsavstämningar
  • Hembesök till äldre
  • Psykosociala eller terapeutiska insatser till personer med depression
  • Förskrivning av antibiotika och i hur hög grad man följer rekommendationer om sort (REK-listan)

I de lokala rapporterna för nämnderna i Fyrbodal beskrivs även vårdcentralernas arbete med barnavårdscentraler/familjecentraler, samverkan med andra parter, telefontillgänglighet och bemanning.

I Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestads område (Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edets kommuner) finns 19 vårdcentraler, varav 10 drivs i privat regi.

Trestad ligger något högre än regionsnittet när det gäller läkemedelsavstämningar, men lägre när det gäller hembesök till äldre.

I Trestad skrivs mer antibiotika ut än regionsnittet, men vårdcentralerna är bra på att följa REK-listan.

Brister i BVC-uppdraget
Arbetet med barnavårdscentralerna har generellt sett blivit bättre under året men fortfarande finns vårdcentraler som inte uppnår tillräckligt goda resultatat vad gäller tidigt hembesök och föräldrastöd i grupp.

Stort utvecklingsbehov gällande psykisk ohälsa
Förskrivningen av antidepressiva läkemedel har ökat, och förskrivningen av bensodiazepiner (lugnande läkemedel som är beroendeframkallande) är fortsatt hög i Trestad jämfört med regionsnittet, även om avståndet minskat.

Andelen personer med diagnosen depression som erhållit psykosociala eller terapeutiska insatser varierar mellan vårdcentralerna. Snittet i Trestad ligger över regionsnittet, men den sammanvägda bilden visar att många inte får terapeutiska behandlingar i den omfattning som de nationella riktlinjerna för behandling av depression och ångestsyndrom rekommenderar. Antalet besök oavsett diagnos till personal med psykosocial kompetens är genomsnittligt få.
Psykisk ohälsa bedöms som ett område med stort utvecklingsbehov.

Uppdrag till hälso- och sjukvårdschefen
När uppföljningsrapporten presenterades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 28 februari gavs hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag attt återkomma till nämnden med förslag till åtgärder för att säkerställa en högre kvalitet på de områden som beskrivs i rapporten.

- Vårdcentralerna måste bli bättre på att arbeta strukturerat med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser. Att det går visar till exempel Skogslyckans vårdcentral i Uddevalla som ligger förhållandevis högt både för motiverande samtal och  Audit-samtal kring alkoholvanor, liksom för utskrivning av fysisk aktivitet på recept. Men den genomsnittliga nivån är alldeles för låg och skillnaderna mellan vårdcentralerna oacceptabelt stora, säger ordföranden Nicklas Attefjord (MP).

- Bristerna inom området psykisk ohälsa är också mycket oroande. Inte minst måste krafttag till för att få ner den höga förskrivningen av bensodiazepiner, säger Nicklas Attefjord.

Länk till rapporten för Trestad

Länk till den regiongemensamma rapporten



Kontaktperson: Nicklas Attefjord (MP), ordförande, 0707-14 89 96,
Kenneth Borgmalm (S), förste vice ordförande, 0703-06 74 10, Ulrik Hammar (FP), andre vice ordförande, 0709-48 04 88, Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, 0703-407 545


Läs meddelandet som PDF