Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Uddevalla
2013-02-26 07:00


Uppföljning 2012:

Stora variationer mellan vårdcentralerna i norra Bohuslän


Hälso- och sjukvårdsnämndens uppföljning av vårdcentralernas verksamhet 2012 visar att det finns stora variationer mellan dem. Inom en och samma vårdcentral kan också resultaten se mycket olika ut för de områden som undersökts.
På områdena hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser liksom psykisk ohälsa ligger Norra Bohuslän visserligen högst i regionen, men utvecklingsbehoven bedöms ändå som stora.

Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Västra Götalandsregionen tecknar kontrakt med vårdcentralerna, och ansvarar för kontrollen av att vårdcentralerna uppfyller de uppsatta kraven.

Fyra områden granskade
Den årliga uppföljning som hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli genomför har 2012 fokuserat på fyra angelägna områden: hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser, äldre, psykisk ohälsa och läkemedel.
Inom dessa områden har flera indikatorer granskats och i rapporten lyfts följande indikatorer fram:

  • Motiverande samtal
  • Fysisk aktivitet på recept
  • Strukturerade samtal om alkoholvanor (Audit)
  • Läkemedelsavstämningar
  • Hembesök till äldre
  • Psykosociala eller terapeutiska insatser till personer med depression
  • Förskrivning av antibiotika och i hur hög grad man följer rekommendationer om sort (REK-listan)

I de lokala rapporterna för nämnderna i Fyrbodal beskrivs även vårdcentralernas arbete med barnavårdscentraler/familjecentraler, samverkan med andra parter, telefontillgänglighet och bemanning.

I Hälso- och sjukvårdsnämnden Norra Bohusläns område finns tolv vårdcentraler, varav fem drivs i privat regi.

För läkemedelsavstämningar och hembesök till äldre  ligger Norra Bohuslän över det regionala snittet, men skillnaderna mellan vårdcentralerna är mycket stora.

I Norra Bohuslän skrivs betydigt mer antibiotika ut än regionsnittet, men vårdcentralerna är bra på att följa REK-listan för antibiotikapreparat.

 
Stort utvecklingsbehov gällande psykisk ohälsa

Förskrivningen av antidepressiva läkemedel har ökat något sedan 2010, och förskrivningen av bensodiazepiner (lugnande läkemedel som är beroendeframkallande) är hög i Norra Bohuslän jämfört med regionsnittet.

Många patienter med diagnosen depression får inte terapeutiska behandlingar i den omfattning som de nationella riktlinjerna för behandling av depression och ångestsyndrom rekommenderar. Antalet besök till personal med psykosocial kompetens är genomsnittligt få, även om Norra Bohuslän är det område som har högst nivå i regionen
Psykisk ohälsa bedöms som ett område med stort utvecklingsbehov.

Uppdrag till hälso- och sjukvårdschefen
När uppföljningsrapporten presenterades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 25 februari gavs hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag att återkomma till nämnden med förslag till åtgärder för att säkerställa en högre kvalitet på de områden som beskrivs i rapporten.

- När det gäller den psykiska ohälsan är det angeläget att komma tillrätta med den höga förskrivningen av antidepressiva läkemedel och bensodiazepiner. Ett krav måste vara att vårdcentralerna ser till att fler patienter i första hand får terapi och psykosociala insatser, i enlighet med de nationella riktlinjerna, säger ordförande  Per-Arne Brink (S).

 

Länk till rapporten för Norra Bohuslän

Länk till den regiongemensamma rapporten



Kontaktperson: Per-Arne Brink (S), ordförande, 0703-24 38 75,
Jan Alexandersson (V), förste vice ordförande, 0706-61 41 74, Inga Göransson (C ), andre vice ordförande, 0706-91 41 37 , Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, 0703-40 75 45


Läs meddelandet som PDF