Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-01-30 12:30


Kulturnämnden förnyar formerna för att utveckla kulturlivet i Västra Götaland


Västra Götaland har funnits som region i 10 år och är idag den ledande kulturregionen i Sverige. Förändringar i samhället sker snabbt och för att möta nya förutsättningar, nya gruppers behov och nya frågor har kulturnämnden nu inlett ett förnyelsearbete av formerna för utvecklingen av kulturlivet i Västra Götaland. Kulturnämnden har sett ett behov av att öka flexibiliteten i systemet och vill skapa förutsättningar för nya uttryck, mångfald och delaktighet. Kulturnämnden anser också att det är viktigt att tydligt stärka kulturens sociala dimension. Med förnyelsearbetet visar Västra Götaland konkret vad man kan göra kring de frågor som den pågående kulturutredningen pratar om. Regionen stärker därmed sin ställning som den ledande kulturregionen i Sverige.

Kulturstrategiska uppdrag för ett dynamiskt kulturliv och konstnärlig utveckling.
Första steget i förnyelsearbetet är att kulturnämndens mest omfattande bidragssystem till det fria kulturlivet – kulturpolitiskt motiverade uppdrag döps om till kulturstrategiska uppdrag och får helt nya bedömningskriterier. Kulturnämndens huvudsyfte med de nya uppdragen är att de ska bidra till ett dynamiskt kulturliv och en konstnärlig utveckling i Västra Götaland. De nya uppdragen ska också skapa förutsättningar för att stärka kulturens roll för den sociala utvecklingen och för sysselsättningen i Västra Götaland samt öka barn och ungas delaktighet i kulturlivet. De nya kriterierna betonar vikten av partnerskap och att samarbeta med andra eftersom kulturnämndens utgångspunkt är att kulturens roll i samhällsutvecklingen stärks bäst genom att flera parter och därmed flera kompetenser samarbetar. Kulturnämnden vill också se en ökad geografisk spridning i regionen och större flexibilitet i systemet. Det nya uppdragen blir därför på tre år med möjlighet till förlängning. Hela budgeten kommer inte att användas för 2010 (år1) för att göra det möjligt för nya aktörer att komma in i systemet. Alla nuvarande kulturpolitiska uppdrag sägs upp från om med 2010-01-01. Ansökningsperioden för kulturstrategiska uppdrag 2010-2012 är t.o.m. mitten av april 2009. 

Nya projektkriterier för att nå ut till fler, få fram nya idéer och oväntade samarbeten.
Kulturnämnden satsar medvetet på utvecklingsprojekt inom kulturområdet och delar varje år ut 17 miljoner kronor. Det kan jämföras med 35 miljoner kronor som delas ut av Framtidens kultur till hela Sverige. Parallellt med utvecklingen av de nya kulturstrategiska uppdragen tar kulturnämnden fram nya sätt att bedöma och nå ut till verksamheter som söker projektmedel. Med utvecklingen av de nya projektmedlen vill kulturnämnden öka den lokala delaktigheten – låta nya grupper få del av medlen och uppmuntra nya former för dialog och samverkan över geografiska, etniska, åldersmässiga, konstforms- och genusmässiga gränser – både mellan de som gör projektet och mellan projekt och publik. Kulturnämnden vill också nå ut till fler och öka den geografiska spridningen av kulturprojekt i Västra Götaland.

Dessutom understryker kulturnämnden vikten av att stötta och uppmuntra det fria kulturlivets internationella kontakter. Det framgångsrika indiska samarbetet med delstaten Karnataka följs upp och fördjupas under 2009 på en rad områden: film, design, storytelling och scenkonst. 

Nya uppdrag och tätare dialog med utförare.
Från och med 2009 får alla Västra Götalandsregionens så kallade utförare (kulturverksamheter som får långsiktiga, tillsvidare löpande stöd) nya uppdrag. För att utveckla uppdragen prövar kulturnämnden en helt ny form där dialogen mellan utförarna och beställarna blir mycket tätare. Kulturnämndens ledamöter och tjänstemän formulerar målen för utförarna tillsammans med verksamhetsledarna som då får en större möjlighet att diskutera vilka områden man ska fokusera på och hur man ska visa kulturnämnden att man uppfyllt de mål som man gemensamt formulerar.  Förutom kärnverksamheten vill kulturnämnden öka utförarnas regionala roll och tillgänglighet för medborgarna till det regionala kulturlivet.

Riskpengar för att få fram det nya och det oväntade.
Kulturnämnden ser ett tydligt behov av att fylla det eventuella hål för riskpengar som kommer att finnas efter Framtidens kultur. För att kunna få fram och stödja det oväntade, det som inte följer några tydliga mönster och det som man inte kan vara säker på hur det ska utvecklas utreder kulturnämnden möjligheterna för en stödform med riskpengar. Riskpengarna ska kunna delas ut i förväg.
 
Handlingsprogram ska utveckla kulturen som näring i Västra Götaland.
De senaste månadernas utveckling för de traditionella tillverkningsindustrierna har tydligt visat på vikten att hitta nya näringar i Västra Götaland. Samtidigt som regionen nu står inför den här utmaningen har kulturnämnden tillsammans med regionutvecklingsnämnden och miljönämnden tagit fram nya handlingsprogram för att näringsutveckla kultursektorn och för att utveckla natur- och kulturturismen i Västra Götaland.


- Med den inriktning som nu anges kommer Västra Götalands kulturliv att ytterligare stärkas och kan på ett bättre sätt fånga framtidens utmaningar säger kulturnämndens ordförande Lars Nordström (fp).


Fakta:
Kulturstrategiska uppdrag (före detta kulturpolitiskt motiverade uppdrag)
23,5 miljoner ur Västra Götalandsregionen kulturbudget går till kulturstrategiska uppdrag. Idag har över 70 verksamheter, främst inom det fria kulturlivet kulturpolitiska uppdrag.  Exempel på verksamheter som har den här typen av uppdrag är: Göteborg Film Festival, TILLT (före detta Skådebanan Västra Götaland), Centrumbildningarna, Riksteatern Västra Götaland, Röda sten, Studieförbund, Kultur Ungdom, Idrottsorganisationer.

Projektmedel
17 miljoner kronor ur Västra Götalandsregionen kulturbudget går till projektmedel. Kulturnämnden beviljar projektmedel vid två tillfällen per år.

Utförare
40 verksamheter har långsiktiga uppdrag av kulturnämnden och är så kallade utförare. Västra Götalandsregionen tillämpar sedan regionbildningen en så kallad beställar- utförar modell. Exempel på utförare: GöteborgsOperan, Film i Väst, Götaborgs Symfoniker, Vara konserthus, Kultur i Väst, Västarvet, Innovatum, 6 Folkhögskolor.

Snabbprotokoll kulturnämndens sammanträde 090130



Kontaktperson: Lars Nordström (fp) ordförande 0709 -206839,
Conny Brännberg (kd), 1 v. ordförande kd: 0703-41 05 65, Johnny Nilsson (s), 2 v. ordförande s: 0708-28 17 25, Kristian Berg, kulturchef 0702-97 23 22, Jenny Jernberg kommunikatör 0702-12 50 72


Läs meddelandet som PDF