Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-09-21 13:40


Ny modell för regionalt och nationellt samspel i kulturpropositionen.


Att Västra Götalands kulturpolitik har stått modell för kulturutredningen bekräftas när regeringen idag presenterar sin nya kulturpolitik. Propositionen lovar gott för kulturens utveckling eftersom förslagen förbättrar möjligheterna att driva en gemensam strategi på regional och nationell nivå. 

I den kulturproposition som regeringen presenterar ingår flera nyheter för den nationella kulturpolitikens utveckling. Den mest omtalade, den så kallade portföljmodellen kommer att införas från 2011 och Västra Götaland blir tillsammans med Region Skåne, Halland och Gotland de första som berörs av förslaget.

– Kulturnämnden välkomnar förslaget och är beredd att sätta igång arbetet med den nya modellen. Vi kommer självfallet att arbeta utifrån kvalitativa målsättningar utan att förflacka det kulturpolitiska innehållet som en del i kulturetablissemanget har uttryckt farhågor för. Vi tycker det är bra att man under hösten tillsätter en utredare för att förtydliga modellen och vi förutsätter att detta arbete sker i tät dialog med berörda parter säger Lars Nordström (FP) ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Västra Götalandsregionen välkomnar flera av förslagen i kulturpropositionen. Att den regionala kompetensen och ambitionen på musikområdet tas i anspråk genom omfördelning av medel enligt det nya förslaget för Rikskonserter är glädjande. Regeringen gör också en korrekt bedömning med inrättandet av en ny analysenhet som skiljer den myndighet som ger bidragen från den som gör en oberoende granskning av effekterna av de satsade medlen. Det är bra att man har gått utredningen delvis till mötes i förslaget att skapa nya myndighetsstrukturer som underlättar för samspelet mellan stat och region. Att regeringen verkar ha lyssnat på remissinstansernas åsikter om att barn och ungas kultur har varit för dåligt belyst i utredningens förslag är positivt.

– Västra Götaland har sedan många år gjort stora satsningar på barn och ungdom inom kulturområdet. Det är därför glädjande att regeringen har gjort ett eget mål kring barn och ungas rätt till kultur och utökat satsningen på Skapande skola säger Kristian Berg, Västra Götalandsregionens kulturchef.

Samspelet i kulturpolitiken på regional och nationell nivå möjliggörs inte bara av portföljmodellen. Till flera av de strategiska utvecklingsförslag som regeringen idag presenterar finns redan motsvarigheter i Västra Götaland (se faktaruta nedan).


Faktaruta förslag i kulturpropositionen som redan införts i Västra Götaland:
Kulturbryggan
– Västra Götalandsregionen har infört FRISPEL – kulturella innovationer
Kultur & Näring – Västra Götalandsregionen har antagit och börjat arbeta med ett handlingsprogram på tre år för att näringsutveckla kultursektorn.
Skapande skola – Västra Götalandsregionen har sedan flera år tillbaka ett arrangörsstöd för barn och unga.



Kontaktperson: Lars Norström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Conny Brännberg (KD), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (S), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Kristian Berg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-297 23 22, Jenny Jernberg, kommunikatör Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF