Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-11-11 16:50


Självständig romsk folkhögskola i Västra Götaland


Idag godkände Folkbildningsrådet Västra Götalandsregionens ansökan om att bli huvudman för Agnesbergs folkhögskola. Beslutet innebär att skolan blir en självständig folkhögskola från och med 2010 och att Nordens första skola av och med romer kan fortsätta sin verksamhet.

Agnesbergs folkhögskola har sedan 2007 bedrivits som en filial till Göteborgs Folkhögskola under en försöksperiod till och med 2009. I början av året ansökte därför Västra Götalandsregionen om att bli huvudman för skolan och idag kom alltså ett ja från Folkbildningsrådet.

- Vi är mycket glada över Folkbildningsrådets beslut eftersom det innebär ett erkännande för skolan både regionalt och nationellt. Nu kan man jobba vidare med verksamheten som visat mycket goda resultat och som har kommit att betyda mycket för det romska civilsamhället säger Kristian Berg Västra Götalandregionens kulturchef.

Tillgången till vuxenutbildning och folkbildning bland vuxna romer är en av flera förutsättningar för att kunna förbättra de romska barnens skolsituation radikalt. Undersökningar visar att en stor del av barnen i 7-15 årsåldern inte går i skolan och att en majoritet av romer i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden. Kunskaper om romernas livsbetingelser i det svenska samhället är utgångspunkt i formandet av en pedagogisk verksamhet för regionens romer. Personalens kulturkompetens, där majoriteten av de anställda vid skolan själva är romer, är en förutsättning för att Agnesbergs folkhögskola skall lyckas i sitt arbete med att bryta segregation och utanförskap.

Stor efterfrågan på kurser och en fördubbling av studerande på två år
Skolan fick ett statsbidrag för försöksverksamheten den 1 januari 2007 och redan den 10 januari 2007 var verksamheten igång med 36 studerande. Höstterminen 2009 har skolan 62 studerande och en kö på 130 sökande. Verksamheten består av fyra klasser - allmänna folkhögskoleklasser, varav tre på grundskolenivå och en gymnasieklass. Därutöver deltar skolan i två EU projekt - ett alfabetiseringsprojekt och ettfriskvårdsprojekt i samarbete med Högskolan Väst. Efterfrågan på skolans kurser är stor och behovet av yrkesutbildningar gör att skolan nu undersöker möjligheten att starta en guldsmedsutbildning i samverkan med annan utbildningsanordnare. De studerande representerar romer från många olika länder, exempelvis Ungern, Polen, Rumänien, Balkanländerna, Sverige och Finland.  Majoriteten är män, men allt fler kvinnor söker till skolans utbildningar.

Länk till pressmeddelande Kulturnämnden föreslår en självständig, romsk folkhögskola 081222



Kontaktperson: Kristian Berg, Västra Götalandsregionens kulturchef 070-297 23 22
Håkan Henning. handläggare Västra Götalandsregionens kultursekretariat 031-63 08 80 Jenny Jernberg, kommunikatör Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF