Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2010-12-06 09:35


Nytt regelsystem äventyrar det maritima och industriella kulturarvet


Transportstyrelsen planerar en ny avgiftsbeläggning och nya regler som äventyrar delar av kulturarvet. Kulturnämnden har därför beslutat att uttrycka sitt stöd till ett remissvar som föreningarna Maritimt i Väst och European Maritime Heritages har skickat till myndigheten i frågan. I svaret kräver föreningarna en särbehandling av så kallade traditionsfartyg och veteranjärnvägar som måste börja med en dialog.

 Västra Götalandsregionen arbetar med en plan för att utveckla det maritima och industriella kulturarvet. De statliga besluten går nu i motsatt riktning och äventyrar utvecklingsarbetet säger Lars Nordström ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

De nya, höjda avgifterna är en konsekvens av nya säkerhetsregler och ökad inspektion av fartygs- och järnvägstrafik som ska införas. Det kan slå hårt mot uppskattade och välbesökta attraktioner som till exempel Ångaren Bohuslän, Ångaren Trafik, Svenska kryssarklubbens fartyg, Skara - Lundsbrunns och Anten-Gräfsnäs Järnvägar. Föreningar som driver den här typen av veteranjärnvägar och traditionsfartyg tar ett stort ansvar för kulturarvet genom att vårda och bruka dem i vardagen. Om verksamheten blir avgiftsbelagd i ökad omfattning kan föreningarna inte bära det ekonomiskt.

I flera andra länder har myndigheterna valt att avgiftsbefria fartyg och järnvägar som tillhör vissa kategorier, men det finns det inga planer på i Sverige. I dessa länder har det också förts en konstruktiv dialog mellan de berörda parterna för att se vilka anpassningar som skulle kunna göras. Västra Götalandsregionen delar Maritimt i Västs och European Maritime Heritage oro att det här kan drabba föreningarnas verksamhet och allmänhetens möjligheter till upplevelser och lärande.


Västra Götalandsregionen har skickat ett yttrande till transportstyrelsen 6 december 2010 som finns att läsa under den här länken.

Maritim i Väst är en ideell förening som har bildats för att stödja och skapa ett intresse för verksamhet inom det maritima kulturarvet. Maritimt i Västs remissvar finns under den här länken

European Maritime Heritage är en ideell, europeisk förening för traditionsfartyg, maritima museum och andra intressenter inom området. Remissvar från European Maritime Heritage finns under den här länken.


Med vänliga hälsningar

Jenny Jernberg
kommunikationsansvarig Västra Götalandsregionens kultursekretariat 
telefon: 070-212 50 72 
e-post: jenny.jernberg@vgregion.se



Kontaktperson: Lars Nordström (FP), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39,
Conny Brännberg (KD), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (S), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Claes Rydberg, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-719 25 89, Jenny Jernberg, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF