Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2011-03-29 08:00


Flest energieffektiva lägenheter i Västra Götaland


Byggtakten för lågenergibostäder har under de senaste två åren ökat rejält. Västra Götaland tar täten och 2010 var andelen lågenergilägenheter en fjärdedel av den totala nyproduktionen. Det är en mer än dubbelt så hög andel som genomsnittet i övriga Sverige.

En ny nationell rapport från Chalmers Industriteknik Energy Management visar att lågenergibyggandet har slagit igenom ordentligt. Goda erfarenheter av att bygga flerbostadshus som lågenergibyggnader, det vill säga med energianvändning som är minst 25% lägre än gällande byggregler, finns särskilt i Västra Götaland. Där står lågenergilägenheter för hela 24 % av nyproduktionen 2010. Motsvarande siffra för Sverige är drygt 11 procent.

 - Detta beror naturligtvis på många olika faktorer, säger Peter Holmberg, miljöchef, Västra Götalandsregionen. Miljönämnden satsar på ett flerårigt program för energieffektiva byggnader som har drivit på utvecklingen. Samarbete över gränserna mellan offentliga aktörer, näringsliv och forskning har haft effekt. Passivhuscentrum Västra Götaland som samfinansieras ihop med Alingsås kommun är också ett viktigt regionalt kompetenscentrum.

Flera kommuner i Västra Götaland samverkar inom processen kring Smart Energi för att gå före och ställa högre krav på byggandet. Ett antal kommuner kräver lågenergibyggande vid markanvisning och bygger energieffektivt i egen regi. Detta driver också på utvecklingen.

Som en jämförelse ligger andelen lågenergibostäder i våra nordiska grannländer på cirka 10 procent av den totala nyproduktionen.

Översikt över uppförda lågenergibyggnader i Västra Götaland

Miljönämndens program för energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader 



Kontaktperson: Joa Ivarsson, programmet för energieffektiva byggnader 033-17 48 21


Läs meddelandet som PDF