Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2013-09-09 14:30


Framgångsrikt miljöarbete i regioner och landsting


Landsting och regioner gör flera framsteg i sina arbeten för minskad miljöpåverkan. Det visar en ny jämförelse från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

För andra gången publiceras nu en rapport med nationella miljönyckeltal för landsting och regioner. Rapporten visar bland annat att man totalt sett minskar sin energianvändning i lokaler, att kollektivtrafik i större utsträckning körs med förnybara drivmedel och att de livsmedel som köps in i större utsträckning är ekologiska (se utvecklingen för alla nyckeltal som redovisas nedan).

Utvecklingen är dock inte entydig, skillnaderna mellan olika landsting och regioner är stora. Jämförelserna visar att det fortfarande finns utrymme för förbättringar. Det är också syftet med jämförelserna – landstingen ska kunna lära av varandra.

– Västra Götalandsregionen har goda möjligheter att påverka utvecklingen inom miljö och folkhälsa genom upphandlingar och kontakter med medborgare, men också genom sin samverkan med olika samhällsaktörer. Det är därför viktigt med jämförbara miljödata, säger Peter Holmberg, Västra Götalandsregionens miljöchef.

Nyckeltalen i rapporten är utvalda utifrån att de är relevanta från miljösynpunkt, att de har hög datakvalitet och att de är jämförbara.

Områden där landsting och regioner har minskar sin miljöpåverkan

Områden med minskad miljöpåverkan Startår 2012
Antibiotikaförskrivning (recept/1000 inv) 391 (2008) 349
Ekologiska livsmedel (%)   12 (2009)   24
Energianvändning i fastigheter (kWh/m2) 218 (2008) 209
Förnybar energi i kollektivtrafiken (%)   35 (2011)   42
Klimatpåverkan från medicinska gaser (kg CO2e/inv)   5,7 (2009)    4,5

 

Läs hela rapporten om landstingens miljönyckeltal 2012 från SKL (pdf)Västra Götalandsregionens miljöredovisning 



Kontaktperson: Sara Eriksson (projektledare) Västra Götalandsregionen,sara.eriksson@vgregion.se, 010-441 40 31


Läs meddelandet som PDF