Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2015-10-01 11:00


Future Happiness Challenge - nytt spel visar vägen till lycka


Sociala relationer, hälsa, motion och minskad tidspress gör oss lyckliga. Forskning har visat att det som gör oss verkligt lyckliga är allt annat än det som orsakar höga växthusgasutsläpp. I det nya spelet Future Happiness Challenge är det spelaren med den lyckligaste karaktären som vinner. Syftet är att vi ska reflektera över våra livsstilsval och ifall vi kan leva på ett sätt som både är bra för oss och klimatet.

Under det sista året har ett samarbete mellan forskare, tjänstemän, gymnasieelever och spelutvecklare i Västra Götaland resulterat i ett nytt digitalt spel. Det är baserat på slutsatserna i forskningsrapporten Klimatomställning Göteborg, som tagits fram av Mistra Urban Futures. Spelet riktar sig till både unga och vuxna och syftar till att göra forskningsresultaten tillgängliga på ett enkelt, roligt och engagerande sätt.

Pedagogiskt Centrum, en del av Göteborgsregionens kommunalförbund, har över 15 års erfarenhet av arbete med spel och interaktiva metoder för lärande. Carolina Dahlberg är projektledare för utvecklingen av spelet:

Inte bara för ungdomar

Vi har utvecklat spelet med tanken att alla ska vilja använda och spela det, men främst för att nå ut till ungdomar. Spelet är testat med gymnasielever för att få fram ett så bra spel som möjligt för just deras målgrupp. Men Future Happiness Challenge är roligt och engagerande både för yngre och äldre – precis som vi hoppats på.

Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen, båda partners i forskningsprojektet, har finansierat utvecklingen av spelet, som därför kan användas kostnadsfritt.

Den som vill få prova att spela Future Happiness Challenge med lokala politiker från Göteborgs Stad kan komma till Frilagret den 6 oktober kl. 16:00 - 19:00, på evenemanget Ung Omställning, en del av Framtidsveckan.

Mer information

På webbsidan finns spelet och även en lärarhandledning till lärare i grund- och gymnasieskolan. Spelet finns till Windows, Mac och iPad.

För spelutvecklingen står IUS Innovation.

www.pedagogisktcentrum.se/fhc

Läs hela rapporten från Mistra Urban Futures

Mistra Urban Futures

Bilder och material



Kontaktperson: Berit Mattsson, miljöstrateg 010-441 40 22


Läs meddelandet som PDF