Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2011-12-20 14:00


Skolmåltidernas klimatpåverkan kan minskas betydligt


En ny utredning genomförd av SIK på uppdrag av ett 30-tal kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen visar att skolmåltidernas klimatpåverkan kan minskas, bland annat genom att minska mängden animaliska råvaror.

Beräkningar i studien visar att en portion spaghetti med köttfärssås orsakar hela 6 gånger mer klimatpåverkan än en portion spaghetti med linssås.

- Det finns stora vinster i att minska mängden kött, särskilt nötkött, och att ersätta det med näringsmässigt fullvärdiga råvaror från växtriket, konstaterar kost- och näringssamordnare Rosa Falck i Härryda kommun. Vi kommer att använda resultaten från studien vid planering av matsedeln framöver och tester av nya recept är redan igång. Det handlar inte i första hand om helt vegetariska rätter, men om att minska andelen kött i recepten. 

I utredningen har klimatpåverkan beräknats för 8 typiska skolmåltider. Beräkningarna har gjort med metoden livscykelanalys, som är en standardiserad metod (ISO 14040-14044) där produkters miljöpåverkan beräknas på ett systematiskt sätt.

Vad kan man tänka på för mer klimatsmart mat?

Slutsatser och förbättringsförslag som presenteras i rapporten är att:

• Vegetariska proteinalternativ (linser, röda bönor, kikärtor) är bra klimatval för att ersätta animaliskt protein
• Fisk och kyckling har låg klimatpåverkan jämfört med andra animaliska proteinalternativ.
• Minska användning av ris till förmån för potatis, pasta och matgryn.

- Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med ca 50% sedan 1990. Den trenden måste brytas som en del av klimatarbetet. Offentlig sektor kan gå före och visa på alternativ, säger Sören Kviberg, ordförande för Västra Götalandsregionens miljönämnd. 

Läs hela rapporten

Fakta

Utredningen ” Klimatpåverkan från skolmåltider – vilka råvaruval har betydelse? har utförts av SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik på uppdrag av Västra Götalandsregionen och de kommuner som ingår i ”Klimatsmarta inköp av livsmedel” med medfinansiering från Jordbruksverket. Klimatsmarta inköp av livsmedel är en överenskommelse mellan ett 30-tal kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen om att ställa klimatkrav vid inköp.

Läs mer om Klimatsmarta inköp på Smart Energis webbplats

SIK Institutet för livsmedel och bioteknik är ett industriforskningsinstitut som stärka livsmedelsföretagens konkurrenskraft. Det är ett dotterbolag till SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, ett helstatligt bolag. 

Vissa enheter har haft problem med pressmeddelandefunktionen - vi ber om ursäkt om någon skulle ha fått detta meddelande förut!



Kontaktperson: Berit Mattsson, miljöstrateg Västra Götalandsregionen, o33 - 17 48 22


Läs meddelandet som PDF