Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2010-02-11 16:30


Från styrelsens sammanträde 2010-02-11

God tillgänglighet men negativt resultat


Under 2009 har tillgängligheten förbättrats i NU-sjukvården. Flera stora förändringar har genomförts inom ramen för utvecklingsarbetet Vård 2010, då till exempel bröstverksamheten flyttade till nya ändamålsenliga lokaler på Uddevalla sjukhus och mag- och tarmkirurgin samlades på NÄL. Det ekonomiska resultatet var för 2009 -93 miljoner kronor.

Stora förändringar har skett under året

Året som gått har för NU-sjukvårdens del präglats av förändringar inom utvecklingsarbetet, kallat Vård 2010. Arbetet syftar till att i högre grad samla den akuta verksamheten på NÄL och öka den planerade vården på Uddevalla sjukhus. Under 2009 genomfördes bland annat flytten av bröstverksamheten från NÄL till Uddevalla sjukhus, koncentrationen av mag- och tarmkirurgi till NÄL och ett utvecklingsprojekt inom ortopedin som ökat produktiviteten.

Utveckling av akutverksamheten

Arbetet inom Vård 2010 har inneburit stora förändringar för akutmottagningarna i NU-sjukvården då medicinsk och kirurgisk akutverksamhet samlats till NÄL. Situationen har inte varit tillfredsställande med tidvis långa väntetider för patienterna och med en bristande arbetsmiljö för personalen, trots omfattande planering inför flytten. Tidigt på året beslutades att se över hela akutprocessarbetet på NÄL. Ett antal åtgärder har vidtagits och under hösten har också betydande förbättringar åstadkommits. En viktig framgångsfaktor har varit personalens delaktighet i arbetet, vilket krävt en investering i tid och engagemang. Styrelsen konstaterar att ledtiderna förbättrats markant på kort tid och ger en eloge till medarbetarna för ett bra och målmedvetet arbete.

God tillgänglighet men negativt resultat

Det ekonomiska resultatet för 2010 blev -93 miljoner kronor. Det negativa ekonomiska resultatet beror bland annat på att NU-sjukvården under 2009 hade lika stora kostnader för bemanningsföretag som året innan, trots att planeringen syftat till att minska kostnaderna. Personalkostnaderna var också högre än budgeterat trots ett intensivt arbete med verksamhetsanpassad bemanning, som resulterat i att NU-sjukvården under 2009 minskat antalet årsarbetare med 135.

NU-sjukvården har under året förbättrat tillgängligheten och klarar idag vårdgarantin för mer än 90 procent av patienterna för såväl behandling som mottagning. NU-sjukvården har inte riktigt klarat sitt åtagande när det gäller öppenvård, men med hjälp av köpt vård blir måluppfyllelsen högre. Det är brist på specialistläkare inom vissa specialiteter som är den huvudsakliga orsaken till svårigheterna att klara öppenvårdsproduktionen.

Styrelsen ser positivt på den låga bruttokostnadsutvecklingen som redovisas i bokslutet. För att nå en balanserad ekonomisk situation fick sjukhusdirektören i uppdrag att omgående initiera ett fördjupat samarbete med beställarorganisationerna i syfte att balansera uppdrag och ekonomi.

Förfrågan om ägartillskott för ökad kvalitet i vården

Regionfullmäktige fastställde i juni 2009 budget och plan för åren 2010-2012. I november 2009 beslutade regionfullmäktige att justera budgeten för 2010. Kompletteringarna innebär bland annat ”ökade resurser för att möjliggöra ytterligare insatser för minskade köer och åtgärder för ökad tillgänglighet till sjukhusens akutmottagningar, samt effektivitet och kvalitet i hälso- och sjukvården.”

NU-sjukvårdens styrelse beslutade att ansöka om medlen för avsett ändamål, som för NU-sjukvårdens del innebär tillfällig förstärkning av akutmottagning inklusive internmedicin på NÄL, förbättringar inom NU-sjukvårdens traumaverksamhet samt beredskap att vårda svårt sjuka patienter vid Uddevalla sjukhus efter överflyttning av intensivvårdens huvuddel till NÄL. NU-sjukvårdens styrelse ansöker därför om ett ägartillskott för år 2010 om 25 miljoner kronor.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 0705-61 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 070-150 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF