Styrelsen för NU-sjukvården godkände årsredovisningen för 2012 vid sitt sammanträde. Verksamhetsåret 2012 har för NU-sjukvården präglats av ett fortsatt ökat inflöde av patienter till akutmottagningen, och ett ökat antal inläggningar. Samtidigt har NU-sjukvården av ekonomiska skäl tvingats stänga 44 vårdplatser samt hålla ytterligare åtta stängda till följd av anställningsstoppet. Medelvårdtiden har under året minskat avsevärt inom flertalet verksamheter. Medelbeläggningen är på en mycket hög nivå med många överbeläggningar, framför allt inom medicinområdet. Antalet nettoårsarbetare har minskat med ca 70, med hänsyn tagen till verksamhetsförändringar. Resultatet om -186 mnkr härrör framför allt från årets två första tertial.
Fortsatt utveckling av hälso- och sjukvården i Fyrbodalsområdet trots stora ekonomiska begränsningar
NU-sjukvården har fortsatt sitt arbete för att inrikta NÄL mot akut vård och Uddevalla sjukhus mot planerad vård, vilket bland annat lett till beslutet att flytta över den akuta ortopedin till NÄL och planerad vård till Uddevalla. Detta ska vara genomfört i början av 2014. Även logistiken på akutmottagningen ska ses över.
Under 2012 övergick två ambulansområden, Bohus Väst och Dalsland, till NU-sjukvården från fristående entreprenörer. Ambulanserna inom området är nu samlade under en arbetsgivare, vilket underlättar ett patientsäkert arbete med gemensamma rutiner, behandlingsriktlinjer och instruktioner. Detta innebär även att ambulansverksamheten får en viktigare roll i samverkan med kommunerna avseende en utvecklad närsjukvård.
Arbetet med prehospital/samverkande sjukvård har tagit ytterligare steg. Samarbetet mellan kommunal hälso- och sjukvård, vårdcentraler och sjukvårdsrådgivningen, NU-ambulansen och MÄVA (medicinsk äldrevårdsavdelning) inom NU-sjukvården har fortgått under året. Fler områden kommer att involveras under 2013.
Nya innovationer har börjat ta form för implementering i framtiden, allt för att förbättra patientsäkerheten och kvaliteten på vården.
Minskat antal vårdplatser och ökat inflöde av patienter
Antalet vårdplatser har under året minskat inom NU-sjukvården med 29 vårdplatser inom medicinområdet respektive 15 vårdplatser inom vuxenpsykiatrin. Utöver detta har ytterligare åtta vårdplatser inom medicinområdet tillfälligt fått stängas på grund av personalbrist orsakad av anställningsstopp.
Patientinflödet ökade under året till akutmottagningen, vilket har lett till att överbeläggningar inom slutenvården ökat, framför allt inom område medicin. Jämfört med 2010 är ökningen av patienter som söker till akutmottagningen ca 15 procent och med 2011 ca 6 procent. Antalet patienter som behövt läggas in har ökat med ca 10 procent sedan 2010, varav 2 procent under 2012. Medicinskt färdigbehandlade patienter låg kvar på ungefär samma höga nivå som föregående år.
Ökad produktion
Jämfört med föregående år ökade NU-sjukvården sin produktion både vad gäller öppen- och slutenvård. Därmed har andelen akuta besök ökat kraftigt medan framförallt planerade läkarbesök har minskat som en följd av neddragningen av bemanningsläkare.
Jämfört med budget gjorde NU-sjukvården en överproduktion (motsvarande knappt två procent över ersättningstaket). Målen för öppenvården nåddes inte men slutenvårdsproduktionen blev större än planerat, främst på grund av ett ökat akutinflöde inom medicin och kirurgi.
Vårdgaranti och tillgänglighet till vården
Arbetet med att förbättra tillgängligheten har fortsatt under 2012 men en begränsad ekonomi har inneburit att måluppfyllelsen gentemot vårdgarantin och kömiljarden försämrats något. NU-sjukvården klarar ändå till största delen vårdgarantin. Totalt befann sig vid årets slut 92 procent av väntande till första mottagningsbesök och 94 procent för väntande till operation/åtgärd inom vårdgarantigränsen.
För att uppnå god tillgänglighet till vården har verksamheterna under året arbetat aktivt för att förenkla kontakten för patienterna genom bland annat förbättrade hemsidor, bättre telefontillgänglighet och utveckling av bokningsrutiner. Patienter med lång resväg har kunnat vårdplanera på distans via videokonferens.
Minskad andel vårdrelaterade infektioner
NU-sjukvården fortsätter att visa goda resultat för vårdrelaterade infektioner. Vid mätningen i oktober låg VRI (vårdrelaterade infektioner) för de somatiska enheterna på 8 procent, vilket uppfyller regionens mål. Basala hygienrutiner och klädkoder följs regelbundet och vid mätningen i december uppgick de till 86 procent respektive 92 procent.
Kompetensförsörjningsfrågorna centrala för NU-sjukvården
Kartläggning av kompetensbehovet sker enligt regiongemensam modell. Störst efterfrågan finns av specialistutbildade sjuksköterskor och specialistläkare. Sjukhuset har rekryterat 25 specialistläkare från andra EU-länder. Kopplat till kompetensutveckling spelar FoU-enheten i NU-sjukvården en viktig roll. Bland annat finansierar enheten tillsammans med verksamheterna forskningstid.
Minskat antal nettoårsarbetare
Anställningsstoppet som infördes under våren, har medfört att antalet nettoårsarbetare minskat med ca 70. Genom bland annat övertagandet av ambulansstationer, införandet av e-arkiv och ökning av antalet AT-läkare ökade samtidigt antalet nettoårsarbetare med 61. Vid rekrytering av vårdnära personal sker överprövning av områdescheferna och bemanningsföretag fasas ut. Bemanningsföretag har under året minskat med 14 mnkr jämfört med föregående år.
Årets resultat
Resultatet för 2012 uppgick till -186 mnkr. Regionfullmäktige har bemyndigat NU-sjukvården att överskrida budget med upp till 100 mnkr under 2012, eftersom åtgärdsplanen är utlagd på två år. Orsaker som påverkat resultatet är främst ökade personalkostnader kopplade till ett ökat patientinflöde på akuten. Detta har lett till ett ökat antal inläggningar, som i sin tur genererat överbeläggningar, och medfört att inte åtgärdsplanerna har kunnat genomföras. Under 2012 producerade NU-sjukvården vård för 58 mnkr (fullpris) över ersättningstaket som inte har ersatts av beställarna.
Den interna kontrollen för de administrativa stödprocesserna har granskats enligt NU-styrelsens beslutade kontrollplan för 2012.
Den interna kontrollen bedöms som god.