Åtgärder för att klara vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatri
Styrelsen fick en genomgång av vilka åtgärder som vidtas för att klara vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin. Från 1 september 2007 ska väntetiden till ett första besök inom barn- och ungdomspsykiatri inte överskrida 30 dagar, något som NU-sjukvården inte klarar. Idag väntar 61 patienter längre än de beslutade 30 dagarna. Merparten av dessa väntade på besök till BUP-enheten i Trollhättan, där antalet remisser från Lilla Edets kommun på kort tid närmast fördubblats. Det är dock viktigt att påpeka att vid fyra av klinikens sex mottagningar klaras vårdgarantin. NU-sjukvården är angelägen om att kunna erbjuda ett första besök inom kortast möjliga tid i hela vårt område och genomför därför ett antal åtgärder för att väntetiderna ska kortas. Nyrekrytering till enheten i Trollhättan pågår, extra kvällsmottagningar genomförs liksom kvalitetssäkringar av rutinerna kring remissinflödet. Väntande patienter erbjuds också besök vid någon av de andra enheterna med hög tillgänglighet. Med dessa åtgärder bedömer NU-sjukvården att Barn- och ungdomspsykiatrin kommer att kunna ta emot samtliga patienter inom angiven tidsgräns från maj månad.
Styrelsen fick också information om hur omformningen av slutenvårdsverksamheten vid Malögården till dagvårdsverksamhet genomförts. Den nya dagverksamheten, kallad Bidevinden, startar måndag 3 mars och väntas utreda och behandla ca 100 patienter under ett år, att jämföra med den tidigare slutenvårdsverksamheten som i genomsnitt kunde behandla ca 10 patienter under ett år.
Överföring av serviceverksamheter till Regionservice
Regionfullmäktige har fattat beslut om fortsatt samordning av regionens serviceverksamheter, när det gäller kostproduktion och restaurang, vaktmästeriservice och interna transporter samt städservice. Styrelsen gav därför sjukhusdirektören i uppdrag att genomföra överföring och samordning av nämnda serviceverksamheter i samverkan med Regionservice från 1 april 2008.
Lokalsjukhusens framtida roll
En utredning har genomförts kring hur lokalsjukhusens roll i närsjukvårdsarbetet kan utvecklas. Styrelsen beslutade att genomföra förändringar, i enlighet med utredningens förslag, så att lokalsjukhusen i Strömstad, Lysekil och Dalsland bättre kan tillgodose behovet av öppen specialistsjukvård för invånarna i närområdet. Ett uppdrag gavs också att tillsammans med Strömstads och Tanums kommuner samt Primärvården Fyrbodal ta fram förslag till ett förändrat arbetssätt och/eller förändrad organisation vid vårdavdelningen på Strömstads sjukhus. Båda uppdragen ska vara slutförda under första halvåret 2008.
Minskning av slutenvården för patienter med personlighetsstörningar
I enlighet med vårdöverenskommelsen med hälso- och sjukvårdsnämnderna i vårt område har NU-sjukvården i uppdrag att minska slutenvården för patienter med personlighetsstörningar. På styrelsens uppdrag har därför en konsekvensbeskrivning tagits fram för att beskriva hur en övergång från minskad slutenvård till ökad öppenvård kan gå till för denna patientgrupp. Styrelsen beslutade att konsekvensbeskrivningen remitteras till hälso- och sjukvårdsnämnderna för att inhämta deras synpunkter, innan beslut fattas i frågan.
Stort och aktivt närsjukvårdsarbete
I en motion till fullmäktige har föreslagits inrättande av närvårdskoordinatorer. I NU-sjukvårdens område pågår ett mycket aktivt arbete för att utveckla närsjukvården. I såväl områdesövergripande som lokala väl etablerade samverkansgrupper möts kontinuerligt de olika vårdgivarna, såsom NU-sjukvården, primärvården och kommunerna. Idag bedrivs ett sjuttiotal projekt för att på olika sätt utveckla närsjukvården. NU-sjukvården anser att det är viktigt att det fortsatta arbetet med att utveckla närsjukvården är en integrerad del av ordinarie verksamhet och föreslår därför att motionen avslås.