Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2012-06-29 17:30


Från styrelsens sammanträde 2012-06-29

Åtgärdprogram för ekonomi i fokus


Styrelsen för NU-sjukvården hade en omfattande agenda på sitt sista möte innan sommaren. Tyngdpunkten låg på NU-sjukvårdens ekonomi och de åtgärder som NU-sjukvården föreslår för att få ekonomin i balans. Utöver ekonomin beslutade styrelsen även kring de uppdrag som NU-sjukvården arbetat med för att klara att öka tillgängligheten, effektivisera verksamheten samt förbättra arbetsmiljön inom de förutsättningar som den ekonomiska ramen medger.

Utveckling av akut närsjukvård/prehospital vård

Bakgrunden till detta uppdrag är att NU-sjukvården står inför en framtid där antalet äldre ökar och det ställs högre krav på samarbete i sjukvården. NU-sjukvården ser nu över möjligheterna att tillföra patienten vård i andra vårdformer och med nya tekniska lösningar. Detta innebär att tillföra vård på ett patientsäkert sätt med specialistläkarens kompetens via användande av modern teleteknik och där vården bedrivs i hemmet.

I uppdraget har fyra olika patientgrupper identifierats (palliativa patienter, cancerpatienter, hematologipatienter respektive KOL-patienter) vilka kan vara intressenter för specialistsjukvårdens omsorg i hemmet. Uppdraget omfattar också att ta fram en struktur för tekniska lösningar som skapar förutsättningar för att bedriva den säkerställda modellen i hemmet hos patienten.

I det fortsatta arbetet finns tydliga synergier i det pågående arbetet med Samverkande sjukvård i Norra Bohuslän som nu utvidgas inom Fyrbodal. Arbetet har även synergier med aktiv hälsostyrning, som innebär att identifiera patienter som är mångbesökare på akuten.

Styrelsen beslöt att det fortsatta arbetet ska ske i enlighet med delrapport ”Akut närsjukvård”.

Samarbete kring geriatriska patienter ger ökad tillgänglighet till akuta vårdplatser

För geriatriska patienter med psykiatriska symptom inskrivna inom vuxenpsykiatri, beslöt styrelsen att fastställa ett utökat samarbete mellan område vuxenpsykiatri och medicin i enlighet med slutrapporten. Det innebär att patienter, där det finns en somatisk grund till de psykiatriska symtomen, nu kan få mer specialiserade insatser utifrån sina vårdbehov. Samarbetet innebär också att tillgängligheten till akuta vårdplatser för äldre patienter som har behov av vård inom vuxenpsykiatrin ökar. 

Patienthotellplatser öppnas för utskrivningsklara patienter

Styrelsen beslöt även att det på vårdavdelningen för utskrivningsklara patienter öppnas åtta så kallade patienthotellplatser den 1 september 2012. Antalet fastställda vårdplatser utökas med 8 stycken fördelade på avdelning 42, 51 och 53.

Konsolidering av avdelningarna 45 (avdelning inom kvinnokliniken) och 61 (avdelning inom öron näsa halskliniken)

Syftet med uppdraget är att undersöka om det är möjligt att frigöra vårdyta för annan verksamhet och att minska kostnaderna för klinikernas vårdplatser. Arbetet har resulterat i ett förslag om att bedriva gynekologisk och ÖNH slutenvård i konsoliderad form med 32 vårdplatser vardagar. Platserna fördelas som 28 fastställda vårdplatser och 4 beläggningsbara vårdplatser samt 21 vårdplatser på helgen.

Resurser som krävs är bemanning utifrån att patienter ska vårdas från två skilda specialiteter och att det alltid ska finnas tillgänglig personal med särskild kompetens inom båda disciplinerna. Avdelningen kräver en ny och för ändamålet anpassad lokalyta på någon av de befintliga avdelningarna. Den ekonomiska effekten beräknas till 4-5 mnkr i form av minskade personalkostnader. Övriga effekter är att vårdplatser frigörs för annan verksamhet och att kostnaden för klinikernas vårdplatser minskar. Kostnader för om- och tillbyggnad och kostnader för ny utrustning som inte kan flyttas tillkommer. Uppstartsdatum för den nya avdelningen är beroende av att lokalfrågan är löst.  Förändringen genomförs fr.o.m. 1 oktober 2012.

Akutortopedin flyttar från Uddevalla sjukhus till NÄL

Den akuta ortopedin flyttar från Uddevalla sjukhus till NÄL senast 1 november 2013 enligt styrelsens beslut. Sjukhusdirektören får i uppdrag att formulera nya uppdrag för det fortsatta arbetet med att genomföra flytt av akut ortopedi till NÄL och organiserandet av den planerade operationsverksamheten.

Investering av PCI-lab. inklusive ombyggnad av lokaler

Röntgen på NÄL har behov av att byta ut sitt PCI-lab. PCI-labbet på NÄL används till ballongutvidgning (PCI) av kranskärl och coronarangiografier (kranskärlsröntgen). Undersökningarna är av både planerad och akut karaktär, bland annat behandlas alla akuta hjärtinfarkter på detta laboratorium.

Nuvarande utrustning köptes in år 2001 och det har blivit allt mer vanligt med driftsstörningar. För att förhindra haveri framöver är det viktigt att utrustningen byts ut. I samband med detta behövs även en viss ombyggnation av lokalerna göras. Styrelsen godkände utbytet av PCI-lab. samt nödvändig ombyggnad av de lokaler som hör till detta utbyte. Medel tas ur NU-sjukvårdens anslag för investeringar.

Ekonomisk månadsrapport

NU-sjukvårdens totala sammanlagda produktion är fortsatt hög jämfört med samma period föregående år. Tillströmningen av patienter till NU-sjukvården fortsätter vara högt även i maj månad. Läkarbesöken har ökat, liksom övriga besök. Även besöken på akutmottagningarna har ökat (6 procent) . När det gäller vårdgarantin klarar 95 procent av NU-sjukvårdens mottagningar vårdgarantigränserna (90-dagar) i maj . Motsvarande siffra för behandlingar är 97 procent.

För att klara den medicinska säkerheten och den ökade produktionen har NU-sjukvården nyttjat bemanningsföretag även under maj månad. Jämfört med maj 2011 har det totala antalet anställda ökat med 215 personer, vilket i antal nettoårsarbetare ger en ökning med totalt 160 personer. Ökningen beror bland annat på ett utökat uppdrag inom rättspsykiatrin med cirka 33 nettoårsarbetare och en nyöppnad medicinavdelning med cirka 21 nettoårsarbetare.

Åtgärdsprogram för ekonomi i balans

Styrelsen beslöt idag om ett åtgärdsprogram som innebär att NU-sjukvården sänker sina kostnader från april månad till årsskiftet med 80 miljoner kronor, helårseffekten för dessa åtgärder är 125 miljoner kronor. Trots dessa åtgärder har NU-sjukvården ändå en prognos som pekar mot 150 miljoner i underskott. Styrelsen gav förvaltningen i uppdrag att till styrelsens möte den 31 augusti återkomma med förslag på ytterligare åtgärder samt konsekvensbeskrivningar av dessa.

Revisionsberättelse 2011 års verksamhet

Styrelsen för NU-sjukvården ställer sig bakom slutsatser och kommentarer till revisorernas årspromemoria avseende verksamhetsåret 2011 i Västra Götalandsregionen.



Kontaktperson: Carina Åström, styrelsens ordförande, tel 0702-90 60 85,
Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40, Maria Arup, informatör, tfn 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF