Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2014-04-29 15:00


Från sammanträde med styrelsen för NU-sjukvården 29 april

Bättre tillgänglighet och färre överbeläggningar under inledningen av 2014


Inledningen av året har i NU-sjukvården inneburit att tillgängligheten kunnat förbättras. Beläggningen på sjukhusets vårdplatser är fortsatt hög, men har också förbättrats under årets första månader. NU-sjukvården arbetar intensivt med åtgärder för att nå en verksamhet och ekonomi i balans.

Satsning på patientsäkerheten

En temadag om patientsäkerhet genomfördes nyligen för NU-sjukvårdens styrelse, ledning, fackliga representanter och andra nyckelpersoner i patientsäkerhetsarbetet. Under temadagen deltog Hans Rutberg, professor i patientsäkerhet vid Linköpings universitet och Pelle Gustafsson, chefläkare på Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (LÖF). Styrelsen konstaterade att det var en mycket intressant dag och uppskattar ledningens tydliga fokus på att stärka patientsäkerheten.

Regional produktionsplanering innebär vissa förändringar

Det regionala arbetet för en gemensam produktionsstyrning kommer att innebära vissa förändringar för NU-sjukvårdens del. NU-sjukvården behöver förbereda verksamheterna för att öka volymerna något inom höft- och knäproteskirurgi, ryggkirurgi, ändtarmscancerkirurgi, kataraktkirurgi (grå starr) samt operationer där patienter kan gå hem samma dag (så kallad dagkirurgi). Samtidigt behöver NU-sjukvården avveckla de operationer inom ventrikelcancer, obesitas och axelproteser, som ska överföras till andra sjukhus. Uddevalla sjukhus är i planen ett av fem dagkirurgiska centrum som ska utvecklas i regionen. NU-sjukvården inväntar ett regionalt förslag om vilka diagnosområden som ska utföras i de dagkirurgiska centrum som ska vara klara i juni.

Intensivt arbete för att uppnå verksamhet i balans

NU-sjukvården arbetar intensivt med åtgärder för att uppnå en verksamhet i balans. Åtgärderna fokuserar i huvudsak på att förbättra vårdens flöden för att sänka medelvårdtiden, effektivisera administration, förbättra lokalutnyttjandet, förbättra utnyttjandet av vårdplatser, effektivisera den öppna vården och sänka övertidskostnaderna. I huvudsak genomförs åtgärder från och med kvartal två, vilket bedöms ge en mer balanserad verksamhet. Det ekonomiska resultatet för 2014 bedöms bli -135 mnkr. Det är en avvikelse med -45 mnkr vid jämförelse med det av regionfullmäktige godkända resultatmålet, det vill säga -90 mnkr för helåret 2014. Prognosen förutsätter att planerade kostnadssänkande åtgärder vidtas resten av året.

Tillgänglighet och vårdplatsbeläggning har förbättrats

Tillgängligheten för patienterna har förbättrats kraftigt under första kvartalet, både till besök och behandling. Beläggningen på NU-sjukvårdens vårdplatser är fortsatt hög och uppgår till 96 procent, jämfört med måltalet 90 procent. Beläggningsgraden minskar dock både jämfört med föregående år och föregående månad. Den förbättrade beläggningsgraden beror dels på en viss ökning av antalet ordinarie vårdplatser, dels på något kortare medelvårdtider. Vårdproduktionen är fortsatt hög och ligger högre än årets beställning, men på vissa områden når antalet behandlingar och besök inte upp till planen. Det gäller främst vissa ortopediska operationer.

Intensiv planering inför sommaren

Planeringen pågår för fullt för att bemanna vården under sommaren och läget kan beskrivas som svårt, men på flera områden, såsom ambulansverksamheten, nyföddhetsvården och förlossningsverksamheten bättre än föregående år. Målet är att ha drygt 680 vårdplatser öppna, vilket motsvarar det antal vårdplatser som var bemannade under föregående sommar. Rekryteringen av nyutexaminerade sjuksköterskor har gått bra och extra insatser för att exempelvis utbilda ambulanssjukvårdare har inneburit förbättrat bemanningsläge. Trots stora ansträngningar i verksamheterna och en stor lojalitet från medarbetarnas sida, kvarstår utmaningar i att bemanna på flera enheter.

Genomförande av utvecklingsplanen

Styrelsen fick en rapportering av hur arbetet med att utveckla verksamheten i enlighet med utvecklingsplanen för NU-sjukvården som fastslogs av styrelsen i oktober 2013. Styrelsen informerades bland annat om att en sjukhusgemensam modell för verksamhetsutveckling är framtagen, liksom förtydligande riktlinjer vad gäller konsultationer mellan Uddevalla sjukhus och NÄL; en översyn av stödstrukturer för Uddevalla sjukhus har skett och vårdprocesserna för ledplastikkirurgi utvecklas enligt plan.



Kontaktperson: Carina Åström, ordförande, tfn 070-290 60 85
Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 072-725 56 00 Eva Arrdal, tf sjukhusdirektör, tfn 070-562 98 50 Vivian Komstadius, kommunikatör, tfn 0730-606077


Läs meddelandet som PDF