NU-sjukvårdens styrelse godkände vid sammanträdet den 30 januari årsredovisningen för 2013. I övrigt fokuserades mötet på viktiga framtidsfrågor, som den nya satsningen på förstärkt yrkesintroduktion för nyexaminerade sjuksköterskor och det fortsatta arbetet för NU-sjukvården att nå en verksamhet och ekonomi i balans.
Årsredovisning 2013
Verksamhetsåret 2013 präglades för NU-sjukvården av ett fortsatt arbete med att utveckla hälso- och sjukvården i Fyrbodal och samtidigt få en verksamhet i balans och att komma tillrätta med sjukhusets ekonomiska balanser. Under året fastställdes en utvecklingsplan för de kommande 8-10 åren.
Ekonomiskt resultat
Regionfullmäktige bemyndigade under året NU-sjukvården att få överskrida budget med upp till 141 miljoner kronor. Resultatet för 2013 uppgår till -154 miljoner kronor, vilket är 13 miljoner kronor sämre än måltalet, men i paritet med bedömningarna under året. Orsaker som påverkat resultatet är främst ökade personalkostnader kopplade till beläggningsgraden. Noteras bör dock att NU-sjukvården kraftigt minskat kostnaderna för bemanningsföretag med 26 miljoner kronor.
Även om NU-sjukvården har en ekonomi i obalans uppvisar sjukhuset under 2013 en förbättrad produktivitet. Mellan 2012 och 2013 förbättrades den i fasta priser med 1,2 procent. Bruttokostnadsutvecklingen minskade också under större delen av året och var i december 0,6 procent.
Ökat inflöde till akutmottagningen och överbeläggningar
Det ökade inflödet till akutmottagningen fortsatte under året. Det ledde också till fler inskrivningar och överbeläggningar, trots att antalet fastställda vårdplatser ökade. Väntande till förstabesök ökade också, trots köpt garantivård. Däremot förbättrades siffran för väntande till operation/åtgärd.
Goda resultat för patientsäkerhetsarbetet
NU-sjukvården kunde också uppvisa goda resultat för patientsäkerhetsarbetet, bland annat när det gäller arbetet med vårdrelaterade infektioner. Detta gjorde att NU-sjukvården fick full ersättning av statliga medel kopplat till patientsäkerhetsarbetet.
Verksamhet i balans 2014
NU-sjukvårdens största utmaning 2014 är att få balans i verksamhet och ekonomi. Den ekonomiska obalansen före effekt av planerade åtgärder bedöms till drygt 200 miljoner kronor. Regionstyrelsen har gett NU-sjukvården ett tillåtet överskridande på 90 miljoner kronor. Härutöver har ett tillskott getts på 30 miljoner kronor för att uppnå en beläggningsgrad på 90 procent. Sammantaget innebär det att det för NU-sjukvården under 2014 krävs åtgärder motsvarande en kostnadssänkning på minst 80 miljoner kronor för att nå balans.
Styrelsen har beslutat om en åtgärdsplan som ska verkställas. Den består i huvudsak av följande delar: bemanningsplanering av slutenvårdsavdelningar, förändrat arbetssätt inom patientadministration, akutvårdsprocessen och sänkta medelvårdtider, bättre utnyttjande av vårdplatser och sänkt medelvårdtid inom planerad vård, produktionsplanering inom öppenvården samt att identifiera potential att sänka lokalkostnader. Styrelsen beslutade att ytterligare konkretiseringar av åtgärdsplanen ska behandlas vid nästa styrelsemöte.
Förstärkt yrkesintroduktion för nyexaminerade sjuksköterskor
Under våren 2014 erbjuder NU-sjukvården förstärkt yrkesintroduktion för nyexaminerade sjuksköterskor. Syftet är att säkra kompetensförsörjning av sjuksköterskor på kort och lång sikt. Sjuksköterskan får med stöd från en erfaren vägledare en mjukstart i arbetslivet, vilket innebär bättre möjligheter att utvecklas i sin profession och bygga upp en yrkesidentitet. För att genomföra denna satsning har NU-sjukvården fått 7,4 miljoner kronor från Västra Götalandsregionen. I nuläget har 30 sjuksköterskor som är färdigutbildade i januari anställts. Det betyder att ungefär var tredje nyexaminerad sjuksköterska från Högskolan Väst valt NU-sjukvården som arbetsgivare. Dessa sjuksköterskor erbjuds nu förstärkt yrkesintroduktion inom bland annat akutmottagning, ambulans, vuxenpsykiatri, medicinsk akutvård och kirurgi, vilket har stor betydelse för förutsättningarna att klara vården i sommar.
Utvärdering av jul- och nyårsledigheterna
Efter en inledande lugn julhelg ökade belastningen på NU-sjukvården vid nyår, med ett ökat söktryck på akutmottagningen. Vissa svårigheter att skriva ut färdigbehandlade patienter uppstod, vilket har setts som en viktig faktor till att vårdplatsläget i början av det nya året var kärvt. Det krävde bland annat att extra vårdplatser hölls öppna över en helg. De erfarenheter och förbättringsmöjligheter som noterats i samband med jul- och nyårshelgerna kommer att tas med i planeringsarbetet av sommaren 2014, som redan påbörjats.
Rapport från ambulansverksamheten
Vid torsdagens möte fick styrelsen en rapport om det fortlöpande utvecklingsarbete som pågår inom ambulansverksamheten i syfte att bibehålla och förbättra tillgängligheten av ambulanssjukvård i NU-sjukvårdens område.