Vid sammanträdet den 25 oktober beslutade NU-sjukvårdens styrelse om verksamhetsplan och detaljbudget 2014. Vidare antogs utvecklingsplanen för NU-sjukvården 2013-2022, som ska fungera som guide för sjukhuset de närmaste tio åren. Dessutom presenterades slutrapport för sommaren 2013.
Verksamhetsplan och detaljbudget för 2014
Regionfullmäktige har beslutat att NU-sjukvården ska ha en verksamhet och ekonomi i balans vid utgången av 2014. För att uppnå det målet krävs mycket omfattande åtgärder, vilka också är inplanerade. Under framtagningen av verksamhetsplan och detaljbudget för 2014 har NU-sjukvården emellertid gjort en värdering vad gäller möjligheterna att komma tillrätta med det ekonomiska underskott som sjukhuset har och att nå ekonomisk balans under utgången av 2014. Bedömningen är att NU-sjukvården kommer att verkställa åtgärder motsvarande en helårseffekt om 80 miljoner kronor. Inkluderande dessa åtgärder bedöms resultatet 2014 bli ett underskott på -150 miljoner kronor. Styrelsen beslutade mot denna bakgrund att fastställa verksamhetsplanen och detaljbudget för 2014, samt att hemställa hos regionfullmäktige:
a) att få anstånd av återbetalning av negativt eget kapital till dess att ekonomisk balans uppnås
b) att få längre tid, till och med år 2016, att uppnå ekonomisk balans.
Verksamhetsplanen ett årligt delmål
Verksamhetsplanen utgör ett årligt delmål i NU-sjukvårdens långsiktiga utvecklingsplan. I verksamhetsplanen för 2014 har strategiskt viktiga områden tagits med för att nå en ekonomi i balans. Ett sådant område är en ökad patientsäkerhetskultur och minskad andel vårdskador. Ett annat område är inriktat på NU-sjukvårdens mål att beläggningsgraden på vårdavdelningarna inte ska överskrida 90 procent. Aktiviteter, åtgärder och utvecklingsarbeten görs bland annat för att minska medelvårdtiderna med 10 procent, minska antalet återinläggningar och i samverkan med kommuner och primärvård öka hemtagningen av utskrivningsklara patienter. Samverkande sjukvård är också ett viktigt arbete för att minska antalet patienter som behöver vårdas på sjukhus. Ytterligare en nyckelfråga i verksamhetsplanen rör kompetensförsörjning för att tillgodose vårdbehovet och det långsiktiga arbetet med att utveckla både ledarskap och medarbetarskap. NU-sjukvården kommer under 2014 också att präglas av flytten av akut ortopedi till NÄL och motsvarande planerad vård till Uddevalla sjukhus. Dessa verksamheter beräknas vara klara och överflyttade under första halvåret 2015.
Utvecklingsplan antagen
Vid mötet beslutade styrelsen att anta utvecklingsplanen för NU-sjukvården 2013-2022. Detta ärende behandlas för sig i ett särskilt pressmeddelande.
Tilläggsöverenskommelse till vårdöverenskommelse 2013-2014
NU-sjukvården har tecknat en tvåårig överenskommelse om länssjukvård med hälso- och sjukvårdsnämnderna i Dalsland, Norra Bohuslän och Trestad för 2013-2014. Utifrån regionfullmäktiges budget 2014 och regionstyrelsens fastställda planeringsdirektiv för 2014 tecknas avtal om kompletteringar till tidigare beslutad överenskommelse. Styrelsen godkände tilläggsöverenskommelsen.
Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna reserverade sig och lämnade en skriftlig reservation med hänvisning till tidigare inlämnad (2012) reservation mot vårdöverenskommelsen och med hänvisning till alternativa budgetförslag i regionfullmäktige. Folkpartiet lämnade en protokollsanteckning som stödjer reservationen.
Rapport om sommaren 2013
Slutrapporten för sommaren 2013 i NU-sjukvården är nu klar och presenterades för styrelsen. Somrarna innebär alltid en prövning för NU-sjukvården, då efterfrågan på sjukvård i vårt område ökar under sommaren i och med tillströmningen av turister. Inför årets sommar var de stora utmaningarna även bristen på sjuksköterskor och antalet vårdplatser. I sommarrapporten konstateras att vårdsituationen var ansträngd och att många verksamheter hade en hög belastning. Det innebar även en stor påfrestning för personalen som hade en tung arbetsbörda. Sammantaget bedöms sommaren ändå ha varit hanterbar, mycket tack vare professionella insatser från NU-sjukvårdens medarbetare. Det hade också en positiv inverkan att NU-sjukvårdens semesterperioder förlängdes i syfte att stärka patientsäkerheten och arbetsmiljön och att en handlingsplan vid överbeläggningar togs fram. Dessutom fungerade samarbetet med kommunerna mycket bra. Antalet utskrivningsklara patienter som legat kvar på sjukhus har i stort sett varit obefintligt.
Planeringsarbetet inför sommaren påbörjas tidigt och har inför 2014 redan startats. Bland åtgärderna inför kommande sommar nämns det fortsatta arbetet med handlingsplanen vid överbeläggningar, samt vikten av att delta i den regionövergripande sommarplaneringen.