Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2008-02-01 15:30


Från NU-sjukvårdens styrelse 2008-02-01

Ett år av kraftfulla insatser för vårdens utveckling


Under 2007 har för NU-sjukvårdens del inneburit ett mycket aktivt arbete för att utveckla vården på både kort och lång sikt. Många olika projekt och uppdrag har arbetat mot ökad patientsäkerhet och utvecklade vårdprocesser. NU-sjukvården har dock inte klarat målet att nå en ekonomi i balans under föregående år utan visar ett minusresultat på 22,5 miljoner kronor. 

Verksamheten under 2007
När 2007 års verksamhet sammanfattas är det tydligt att NU-sjukvården bedrivit ett mycket aktivt arbete för att utveckla vården på många olika plan. Det långsiktiga utvecklingsarbetet inom Vård 2010, har bland annat resulterat i en plan för att införa ett systematiskt arbete för processutveckling och utarbetandet av en ny arbetsfördelning mellan Uddevalla sjukhus och Näl. Flera projekt har också inneburit ett intensifierat arbete för att förbättra patientsäkerheten ytterligare till exempel genom införandet av en metod kallad ”Global Trigger Tool” med syftet att hitta t ex vårdrelaterade infektioner.

Ett annat viktigt utvecklingsområde har varit närsjukvårdsarbetet i samarbete med kommuner och primärvård. Ett antal olika projekt som drivits under året har bland annat resulterat i en förbättrad utskrivningstrygghet och en utvecklad ambulansdirigering för att patienten ska komma till rätt vårdnivå direkt. Ett samverkansprojekt för att utveckla särskilda närsjukvårdsavdelningar med inriktning på vård för multisjuka äldre har också inletts. Andra projekt har syftat till att utveckla vårdprocesser genom att till exempel införa en ny vårdform kallad 24-timmarsvård och en ny palliativ vårdavdelning.
 
Stora insatser har också gjorts under året för att klara vårdgarantin. Det vårduppdrag som givits av beställarna har NU-sjukvården klarat genom egen produktion och i viss mån genom att köpa vård, på alla områden utom ett. Vårdgarantin har däremot inte uppfyllts fullt ut, det handlar då främst om öppenvård inom ortopedi, ögonsjukvård, barn- och ungdomspsykiatri, öron-, näs- och halssjukvård samt hudsjukvård. Ett relativt stort antal av dessa patienter har valt att vänta på kö i NU-sjukvården framför att söka vård på annan plats. Inom barn- och ungdomspsykiatrin har en större förändring skett när det gäller andelen patienter som kan tas omhand inom vårdgarantitiden. Sedan i september 2007 har vårdgarantin för specialistbesök inom barn- och ungdomspsykiatrin kortats från 90 dagar till 30 dagar, samtidigt har antalet inkomna remisser från vissa delar av NU-sjukvårdens område ökat kraftigt. Styrelsen gav sjukhusdirektören i uppdrag att genomföra en fördjupad analys kring just barn- och ungdomspsykiatrin.

Ekonomiskt har NU-sjukvården inte klarat att få en budget i balans, resultatet för 2007 är -22,5 miljoner kronor. Kostnader har varit högre än planerat för bemanningsföretag och läkemedel. Även personalkostnaderna har varit högre än förväntat, bland annat beroende på resultatet av avtalsrörelsen för 2007. Styrelsen beslutade att ge sjukhusdirektören i uppdrag att se över och föreslå åtgärder när det gäller användandet av bemanningsföretag med anledning av de ökade kostnaderna under föregående år.

På personalområdet har målet att minska sjukfrånvaron under 28 kalenderdagar per anställd och år uppnåtts efter flera års målmedvetet arbete. Även målet att minska skillnaden mellan kvinnors och mäns löner har uppnåtts i årets löneavtal.

Kostverksamheten i Strömstad
Förhandlingar mellan NU-sjukvården och Strömstads kommun har resulterat i att kommunen kommer att ta över driften av kostverksamheten vid Strömstads sjukhus. Verksamhetsövergången berör sju tillsvidareanställda och styrelsen gav i uppdrag att genomföra överföringen från och med 1 april 2008. Överföringen berör sju fast anställda som går över till den kommunala verksamheten. Matportionerna till patienterna som vårdas på avdelningen på Strömstad sjukhus kommer fortsättningsvis att köpas av kommunen.

Investeringar
Styrelsen beslutade om två investeringsärenden. Det ena ärendet gällde ersättning av övervakningsutrustning vid intensivvårdsavdelningen och uppvakningsavdelningen på Näl som med den nya utrustning uppnår samma standard som finns på motsvarande verksamheter vid Uddevalla sjukhus. Kostnaden är 7,5 miljoner kronor. Det andra investeringsärendet är en nyanskaffning av digital dikteringsutrustning för att kunna arbeta mer effektivt och säkert med utskrivning av journaldiktat. Den analoga dikteringsutrustningen som används idag har stora brister vad gäller säkerhet, är opraktisk och relativt dyr. Kostnaderna beräknas uppgå till 6 miljoner kronor och styrelsen beslutade om att hos ekonomiutskottet hemställa om investeringsmedel utanför ram.


 



Kontaktperson: Peter Spjuth, styrelsens vice ordförande, tfn 070-150 79 29
Sten Axelsson, sjukhusdirektör NU-sjukvården, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF