Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2012-08-08 14:00


Fler söker vård för stroke – men inte i NU-sjukvården


Hösten 2011 startade Nationella strokekampanjen i Sverige. De första resultaten visar nu, precis som initiativtagarna hoppats på, att fler som drabbats av stroke söker och får sjukhusvård i tid. I NU-sjukvården syns dock ingen sådan ökning.

– Nej, vi ser inte någon ökning när vi tittar på hur många larm vi får in och hur många som får propplösande trombolys hos oss. Det tyder tyvärr på att strokekampanjen inte fått samma genomslag i vårt upptagningsområde som på andra ställen, säger neurolog och överläkare Arne Allardt, ansvarig för NU-sjukvårdens strokeprocessarbete.

Viktigt komma in i tid

Särskilt svårt tycks det vara att nå ut i Dalsland och i tvåstadsområdet, medan det ser något bättre ut i Bohuslän. Orsakerna till det vill Arne Allardt inte spekulera i. Men han ser det som ett stort problem att patienterna inte söker vård i tid.
– Det är så viktigt att man får vård snabbt när man drabbas av stroke. Om vi får in patienterna i tid kan vi rädda dem till ett bättre och friskare liv, säger Arne Allardt.

Folksjukdom

Stroke är en folksjukdom som inte bara kräver stora resurser av sjukvården, utan som också drabbar många. Bara i Sverige insjuknar 30 000 varje år. 1 000 av dem vårdas i NU-sjukvården. Nationella strokekampanjen drog igång hösten 2011 och pågår fram till 2013. Den syftar till att lära fler att upptäcka stroke och att direkt ta kontakt med sjukvården.

Kampanjen har nått ut

Att kampanjen nått ut på ett bra sätt – också i större delen av Västra Götalandsregionen – visar siffror som presenterades i våras. Strokedrabbade kommer till sjukhus snabbare än någonsin och andelen som får propplösande behandling är större än tidigare. Någon motsvarande ökning syns inte i NU-sjukvården – i alla fall inte för perioden som kampanjen pågått.

Bra betyg i trinagelrevision

Sett över flera år har antalet trombolyser ökat även i NU-sjukvården. Fram till 2009 fick drygt 10 patienter trombolysbehandling varje år. 2010, när behandlingen koncentrerades till NÄL i Trollhättan skedde en uppgång till 23 trombolyser/år. Under 2011 ökade siffran ytterligare, till 45/år.
Behandlingen sätts också in fortare idag. Snittiden från det att en patient kommer in till NÄL till dess att trombolys ges har gått ner från 55 minuter förra året till 43 minuter i år. 

NU-sjukvården har de senaste åren arbetat systematiskt för att förbättra strokevården. Ett bevis för att den håller god kvalitet kom tidigare i år i en så kallad triangelrevision som gjordes på uppdrag av Regionala strokerådet. NU-sjukvården fick som helhet ett mycket bra betyg.

– Även om det är lätt att fokusera på vad vi kan göra bättre blev jag glad och positivt överraskad. Jag ser det som ett tecken på att vårt förbättringsarbete gett resultat, säger Arne Allardt.



Kontaktperson: Arne Allardt, neurolog och överläkare i NU-sjukvården, via växeln 010-473 81 00
Magnus Kronvall, områdeschef Medicin, 076-107 10 35


Läs meddelandet som PDF