Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2006-10-27 10:30


Från styrelsen för NU-sjukvården 2006-10-27

Förbättrade processer ska minska kostnader


Under en treårsperiod kommer NU-sjukvårdens resurser att minska med 140 miljoner kronor med anledning av regionens behovsbaserade resursfördelningsmodell. Inom det strategiska förändringsarbetet, kallat Vård 2010, startas flera projekt för att effektivisera och förbättra NU-sjukvårdens processer med fokus på patientens väg genom vården. En administrativ utredning har också genomförts under 2006. Styrelsen beslutade om att genomföra ett antal förändringar inom administration och serviceverksamheter som väntas ge besparingar på 25-30 miljoner kronor under de kommande tre åren.  

Vårdöverenskommelsen

Styrelsen för NU-sjukvården fattade för sin del beslut om att anta det förslag till vårdöverenskommelse för NU-sjukvården 2007-2009 som tagits fram tillsammans med hälso- och sjukvårdsnämnderna i vårt område. För innehållet, se gemensamt pressmeddelande med hälso- och sjukvårdsnämnderna.

NU-sjukvårdens verksamhet under 2007

Regionens stegvisa införande av en ny behovsanpassad resursfördelningsmodell till regionens hälso- och sjukvårdsnämnder kommer under de närmaste fyra åren att medföra en successiv minskning av ersättningen till NU-sjukvården med 140 miljoner kronor. Därutöver kommer särskilda krav att ställas på sjukvården för att hantera ökande kostnader för nya dyrare behandlingsmetoder, inklusive läkemedel. NU-sjukvården står således inför betydande krav på anpassning av verksamhet, kompetens och ekonomi, i syfte att hantera produktion, kvalitet, kostnader i löpande verksamhet och samtidigt skapa utrymme för utveckling.

En del av anpassningen sker i och med utvecklingsarbetet Vård 2010, som är ett strategiskt omställningsarbete inom NU-sjukvården med målet att bland annat minska dubbelarbete och förbättra och förenkla patienternas väg genom vården. I ett första steg planeras sex uppdrag för att utreda möjligheter till ökad effektivitet inom följande områden:

  • 24-timmarsvård
    Genom att inrätta en avdelning som enbart är inriktad på de patienter som genomgår ingrepp där den sammanlagda vårdtiden uppgår till max 24 timmar, kan en enklare och mer effektiv process skapas.
  • Palliativ vård
    Palliativ vård innebär en aktiv helhetsvård av patienter med begränsad överlevnadstid och där syftet med vården inte längre är att bota. Idag vårdas dessa patienter på flera olika kliniker i slutenvården. Genom att samla resurser och kunskaper i en palliativ vårdavdelning med koppling till de palliativa teamen som finns idag, ökar vårdkvaliteten för dessa patienter. 
  • Lungmedicin
    För att stärka och bibehålla kvaliteten inom den lungmedicinska vården, utreds möjligheterna att samla slutenvården som idag är fördelad på Uddevalla sjukhus och Näl, till en NU-gemensam enhet.
  • Vårdplatsdifferentiering
    Genom att finna vårdformer anpassade för relativt sett lättare medicinska tillstånd, eller lugnare delar av ett vårdförlopp, kan resurser frigöras för att öka kvaliteten för de patienter som kräver mer vård. 
  • Samverkan mellan VUP och BUP
    Besparingar ska hittas genom att finna samverkansformer mellan vuxenpsykiatrin (VUP) och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) utifrån medicinska, organisatoriska och administrativa aspekter. 
  • Akutklinkens flöden
    En förbättring av flödet inom akutkliniken är en grundförutsättning för många verksamheter i och utanför NU-sjukvården. Flera olika möjligheter för att förbättra och förenkla patientens väg i den akuta vården ses nu över. Ett av flera alternativ som ska utredas är att inrätta observationsplatser på akutmottagningarna.
     

Administrativ utredning ger besparingar

Under 2006 har ett projekt kallat Administrativ effektivisering och rationalisering drivits i NU-sjukvården. I elva olika delprojekt har utredningar genomförts som har gällt verksamheterna inom kost, vaktmästeri, städ, IT, information, telefonväxel, lokalsjukhusens administration, löneadministration, utbildning, rekrytering, fakturering och kassahantering samt säkerhet och miljö. Styrelsen beslutade idag om att genomföra de förslag som den sammanfattande rapporten redovisar. Det innebär bland annat att:

  • kostverksamheten vid Näl och Uddevalla sjukhus ska upphandlas. Idag är kostverksamheten vid Näl upphandlad medan motsvarande verksamhet på Uddevalla sjukhus drivs i egen regi. I upphandlingen ska också café- och kioskverksamheten ingå. Förhandlingar ska också genomföras med Strömstads respektive Bengtsfors kommuner angående kostservice på Dalslands och Strömstads sjukhus.
  • personaltidningen Nuheterna avvecklas och antalet tjänster inom informationsfunktionen minskas.
  • lokalsjukhusen kommer att ingå som en verksamhet under Uddevalla sjukhus från och med årsskiftet.
  • telefonväxeln och merparten av NU-sjukvårdens IT-verksamheten kommer att övergå till den nya regionala IT-organisationen, kallad SAMIT, från och med årsskiftet.
  • Effektiviseringar sker inom de olika administrativa processerna genom att samla verksamheterna.

De sammanlagda besparingarna för de elva delområdena väntas ge besparingar på 25-30 miljoner kronor under en treårsperiod. Om övertalighet uppstår kommer denna främst att hanteras genom naturlig avgång, avslutande vikariat osv.



Kontaktperson: Per Olov Blom, ordförande för NU-sjukvården, tel 0708-94 68 91
Peter Spjuth, vice ordförande, tel 0701-50 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tel 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, tel 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF