Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2007-05-02 17:00


Sex projekt närmare genomförande

Förbättringsprojekt effektiviserar vården och ökar kvaliteten


Inom förbättringsarbetet Vård 2010 startade hösten 2006 sex projekt som ett första steg i ett processorienterat arbetssätt. De sex projekten konkretiseras nu inför ett genomförande under hösten. Syftet är dels att öka patientnyttan och vårdkvaliteten och dels att effektivisera verksamheten för att hantera de minskade resurser NU-sjukvården står inför de närmaste åren. NU-sjukvårdens ledning har nu efter lägesrapporterna i projekten tagit fram ett förslag till genomförande.

24-timmarsvård

Projektet har utrett möjligheterna att inrätta så kallad "24-timmarsvård" i NU-sjukvården, vilket är en vårdform som liknar dagkirurgi (där patienten går hem samma dag) men med tillgång till en enklare vårdplats under den första natten efter operation. Med en mer effektiv process genom till exempel mindre administration kan kostnaderna minskas. NU-sjukvårdens ledning föreslår nu att en enhet för 24-timmarsvård inrättas på vardera Uddevalla sjukhus och Näl.

Observationsplatser

Ett projekt har utrett möjligheterna att inrätta observationsplatser på akutmottagningarna, vilket gör att patienter kan observeras utan att behöva läggas in på en vårdavdelning. Syftet är att förbättra omhändertagandet, minska väntetiderna, minska trycket på vårdplatser och förbättra arbetsmiljön på akuten. Ledningen föreslår att 12 observationsplatser vardera inrättas på akutmottagningarna på både Uddevalla sjukhus och Näl.

Vårdplatsdifferentiering

Vårdplatsdifferentiering ska göra att patienten kommer till en vårdplats som bättre svarar mot den vårdnivå som patienten är i behov av. En bättre anpassad vårdform leder också till ett bättre utnyttjande av vårdens resurser. I ledningens förslag ingår att enheter för närsjukvård inrättas både på Uddevalla sjukhus och på Näl. Patienthotellsplatser för reumatiker inrättas också vid Uddevalla sjukhus och en lättvårdsenhet inom BB-vården på Näl.

Palliativ vårdenhet

Genom att samla vårdplatserna för patienter i livets slutskede på en avdelning, istället för att de som nu vårdas på flera olika kliniker, väntas vårdens kvalitet förbättras och resurser sparas. En vårdenhet med 17-19 platser föreslås skapas för palliativ vård vid Uddevalla sjukhus. Enheten kommer, genom det nära samarbetet med de palliativa vårdteamen och även med kommunerna, kunna öka patienternas möjlighet att vårdas hemma.

Samordning av lungmedicin

Bristen på lungläkare är svår inom NU-sjukvården och räcker inte för att bemanna de 12 vårdplatser som finns på Uddevalla sjukhus och de 26 vårdplatser som idag finns på Näl. Genom ett utvecklat arbetssätt med t ex särskilda KOL-sjuksköterskor, och en samling av slutenvården inom lungmedicin till ett sjukhus kan kompetensen den lungmedicinska vården säkras i NU-sjukvården. Ledningen föreslår att den lungmedicinska slutenvården samlas på Näl.

Samordning vuxenpsykiatri och barn- och ungdomspsykiatri

Ett ökat samarbete mellan barn- och ungdomspsykiatrin samt vuxenpsykiatrin har utretts där framförallt jourverksamheten förändras. De vuxenpsykiatriska akutteamen får ett utökat uppdrag att även gälla akuta insatser till barn och ungdomar samtidigt som den barn- och ungdomspsykiatriska läkarjouren samordnas med vuxenpsykiatrin. Det innebär framförallt att den barn- och ungdomspsykiatriska kompetensen kan användas bättre i den planerade vården under dagtid.

Fortsättningen

Projekten arbetar nu vidare med de praktiska frågorna som behöver lösas inför ett genomförande i höst utifrån förslaget. Det formella beslutet i enlighet med förslaget fattas av sjukhusdirektören först efter att NU-sjukvårdens styrelse tagit ställning till det inriktningsförslag som presenterats tidigare.



Kontaktperson: Lennart Voog, chefläkare, tfn 0709-30 17 08
Vivian Komstadius, informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF