Näl som ”Rökfritt sjukhus” har nu varit igång i över ett år. Gruppen som arbetat aktivt med rökfritt sjukhus har nu summerat året och den samlade bilden är positiv.
1 september 2005 blev Näl ett så kallat ”Rökfritt sjukhus”. Det innebar bland annat att patienter och personal ska gå ut för att röka och då på särskilda platser, i rökkurer. Därutöver skulle personal byta om samt stämpla ut vid rökpausen.
Anledningen till att man gjorde förändringarna var att patienter som vistades i närheten av eller på sjukhuset inte skulle behöva utsättas för passiv rökning eller röklukt. Man gjorde samtidigt en satsning som riktade sig till personal som ville sluta röka.
-För personalen har rökfritt sjukhus inneburit en möjlighet att få hjälp att sluta röka, berättar Ingela Zetterström som lett rökavvänjningsgrupper under året. De har fått fritt nikotinläkemedel under tre månader, stöd av varandra i våra samtalsgrupper och hjälp av bland andra Näls egen rökavvänjningssjuksköterska Marianne Lång.
Thomas Jönsson som jobbar på BUP är en av de som blivit nikotinfri efter att ha varit storrökare i 30 år och snusare i fem.
-Den här satsningen har varit väldigt positiv för mig, säger Thomas. Jag började dra ner på onödiga cigaretter och märkte snart att många av cigaretterna var just onödiga. Gruppen var ett stort stöd och ledarna delade inte ut de pekpinnar om sjukdomar som alla rökare redan känner till.
Av personalen som ingått i grupperna om 8-10 personer har ca 1/3 blivit rökfria, 1/3 dragit ner sin konsumtion av cigaretter och 1/3 fortsatt röka – något Ingela och Marianne ser som ett gott betyg till hälsosatsningen.
-Jag gick faktiskt inte ens upp i vikt som jag befarade men känner smak och doft bättre nu, berättar Thomas. Men det mest positiva är att slippa stressen jag kände när det gällde jakten på rökpauser eller att ha pengar på fickan till cigaretter.
Alla förändringar som rökfritt sjukhus inneburit har dock inte varit smärtfria. Vissa av rökarna bland personalen har tyckt att det varit besvärligt att stämpla ut och byta om vid rökpausen. Personal och patienter har ibland också stått på fel plats eftersom de missat skyltarna till rökkurerna.
-Skyltarna till rökkurerna har varit lite otydliga och det är något vi får ta till oss och jobba vidare med nu, säger Ingela. Men det viktigaste är att patienterna som ligger inlagda, inte upplevt att de nya reglerna har varit något problem.
I dagarna kommer en enkät med frågor om hur de nya rutinerna fungerat att gå ut till alla avdelningar på NÄL. Genom den hoppas man få goda tips från personalen på hur man kan fortsätta jobba med rutinerna kring rökfritt sjukhus.