Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2014-06-10 07:30


Första sommarveckan igång för NU-sjukvården


Planeringsarbetet pågår in i det sista, men nu är den här för NU-sjukvården, sommaren 2014. Vecka 24 går de första medarbetarna på semester. Då drar också de första avdelningarna ner antalet vårdplatser som de kommer ha öppna i sommar.
- Vi har förberett oss under lång tid för att klara vården i sommar. Men visst kommer det att bli en utmaning – det är det alltid. Därför är det bra om allmänheten tänker på möjligheten att kontakta sjukvårdsrådgivningen 1177 eller sin vårdcentral för att få råd istället för att åka direkt till akuten, säger chefläkare Magnus Söderbergh.

Förra sommaren var knappt till ända när planeringen av sommaren 2014 drog igång. Den stora knäckfrågan har liksom tidigare år varit möjligheterna att lösa bemanningen. Bristen på inte minst sjuksköterskor är stor över hela landet.

Rekryteringsarbetet startade tidigt

Rekryteringsarbetet startade tidigt i höstas och sedan dess har det gjorts omfattande insatser för att rekrytera personal inför sommaren. Bland aktiviteterna kan nämnas annonsering, affischering, deltagande på mässor, öppet hus och personliga kontakter med sjuksköterskor i avgångsklasser. I januari anställde NU-sjukvården nyexaminerade sjuksköterskor med stöd av regionala medel för förstärkt yrkesintroduktion. Också bemanningsföretag anlitas.

Bättre läge för ambulansverksamheten

Ambulansverksamheten har arbetat med att rekrytera egen personal. I detta ingår satsningen på den interna utbildningen för undersköterskor till ambulanssjukvårdare. Det har gjort att deras bemanning ser bättre ut i sommar än förra året. Därmed räknar verksamheten med att kunna ha alla ambulanser ute på vägarna som vanligt. 

Medarbetare arbetar extra

Trots alla åtgärder kvarstår dock bemanningsproblem för NU-sjukvården, framför allt inom område medicin och akutverksamhet. Bristen har i viss mån kunnat täckas upp med hjälp av att medarbetare tar på sig att arbeta extra.
– Det är ingen optimal lösning, våra anställda behöver sin ledighet. Men det är en möjlighet vi varit tvungna att undersöka i verksamheter där det bedöms som absolut nödvändigt för att vi ska klara vården och där vi inte ser några andra möjligheter, säger HR-chef Maria Aleniusson.

Färre vårdplatser i sommar

Förutsättningarna att bemanna påverkar hur många vårdplatser NU-sjukvården kan ha öppna i sommar. De allra sista justeringarna av antalet vårdplatser görs i skrivande stund, men det kommer att bli färre än föregående sommar.
– Vi hoppades in i det längsta kunna hålla något fler vårdplatser öppna än det blir, men det här är det vi bedömer att vi klarar med den bemanning vi har. Det är alltid en avvägning och vi måste i första hand tänka på att de patienter vi vårdar på sjukhuset får en säker vård, säger Magnus Söderbergh.

Samarbete med kommun och primärvård

För att minimera effekterna av en ansträngd vårdplatssituation blir NU-sjukvårdens samarbete med kommuner och primärvård viktigt, så att utskrivningsklara patienter snabbt kan tas omhand av andra vårdgivare. 
- Vi har goda erfarenheter av samarbetet sedan tidigare och hoppas att det kommer fungera lika bra i år, säger Magnus Söderbergh.

Ombyggnationer på NÄL

Om- och tillbyggnaderna på akutmottagningen på NÄL väntas kunna få viss påverkan på NU-sjukvården i sommar. Exakt hur återstår däremot att se.
– De akut sjuka kommer inte att märka något, medan andra kanske kommer att uppfatta att det är lite rörigt och stökigt. Till exempel är det provisoriska väntrummet mindre än vårt ordinarie, säger Ulf-Peter Lundberg, verksamhetschef för akutkliniken.   
– Generellt är det alltid bra om allmänheten kontaktar sin vårdcentral eller sjukvårdsrådgivningen 1177 först för att få råd om var de ska söka vård istället för att åka direkt till akuten. Det är dessutom ofta det snabbaste sättet att få hjälp, säger Magnus Söderbergh och tillägger:
– Blir man däremot akut sjuk och det är bråttom ska man förstås inte tveka att ringa 112 eller att själv ta sig till sjukhuset.



Kontaktperson: NU-sjukvårdens presstjänst, telefon 010-435 65 01


Läs meddelandet som PDF