Flera medier rapporterar idag om Legionella på sjukhuset NÄL i Trollhättan. Bakgrunden är att NU-sjukvården gjort en Lex Maria-anmälan med anledning av att man vid provtagning i lungan på en patient som senare avled, bland annat funnit Legionella. Patienten var opererad i buken och fick i efterförloppet multiorgansvikt med lunginflammation. Vårdhygien har tagit 15 vattenprover där endast ett visar på låg förekomst av Legionella. Med anledning av att händelsen anmälts enligt Lex Maria görs nu enligt rutin även en så kallad händelseanalys.
Låg förekomst av Legionella
NU-sjukvårdens enhet för Vårdhygien har med anledning av det inträffade tagit 15 vattenprover från intensivvårdsavdelningen på sjukhuset. Proverna skickades till två olika laboratorier, ett i Stockholm och ett i Göteborg. I proverna som skickades till Göteborg fann man ingen Legionella medan man i proverna som skickade till laboratoriet i Stockholm fann låg halt av Legionella i ett prov.
- Att Legionella endast påträffats i ett prov och dessutom i låg halt, visar att kranvattnet på NÄL är av god kvalité, säger Elisabeth Gebring, hygiensjuksköterska i NU-sjukvården.
Om Legionella
Legionella sprids via vattenånga och växer lätt till i stillastående vatten som har en temperatur mellan +18 till +45 grader. Tillväxten gynnas även av att det bildas en biofilm på insidan av väggar i vattentankar och i slangar. Att få i sig bakterien via dryck tycks vara ofarligt. Smittan mellan personer förekommer inte och man kan heller inte bli kronisk bärare av Legionella. Sjukdomen behandlas med antibiotika.
Utöver vattenproverna har Vårdhygien gjort både kall- och varmvattenprover på NÄL:s vatten. Kallvattenprovet visar att kallvattnet är +13 grader och att varmvattnet är +56 grader.
- För att bli sjuk av Legionella måste man andas in vattenånga med Legionella-bakterien och samtidigt ha ett nedsatt immunförsvar. De åtgärder vi har vidtagit handlar om att skydda intensivvårdspatienterna från vattenångan, förklarar Elisabeth.
Ingen anledning till oro
- Det är naturligtvis inte bra att man påträffat Legionella, men det är bra att veta att det inte finns mer Legionella i vattnet på sjukhuset är i vattnet i våra egna hem, säger Elisabeth.
-Små halter av Legionella i vatten är inte farligt normalt sett. Det är ytterst få, mycket svårt sjuka, exempelvis patienter som vårdas i respirator som inte kan andas eller svälja själva, som är känsliga för att utsättas för vattenånga som innehåller Legionella, förklarar Elisabeth.
Särskilda rutiner för intensivvårdsavdelningen
Intensivvårdsavdelningen på NÄL har sedan drygt ett år tillbaka infört särskilda rutiner för att undvika att svårt sjuka patienter utsätts för vattenånga. Rutinen omfattar endast intensivvårdsavdelningen.
Läs mer om Legionella, länk till Smittskyddsinstitutets webbplats