Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2007-05-25 09:00


Utbildning av sjukgymnaster gör att fler kan erbjudas hjälp.

Höftskola minskar funktionshinder vid höftbesvär


En utbildning för sjukgymnaster i Fyrbodal genomförs under denna vecka i ett samarbete mellan Primärvården Fyrbodal, NU-sjukvården och Fyrbodalinstitutet. Genom utbildningen lär sig sjukgymnasterna en behandlingsmetod som bygger på egenvård – höftskolan. Patienter med höftbesvär, i form av t ex smärtor, stelhet och minskad ledrörlighet, får genom höftskolan ökad kunskap samtidigt som ett individuellt program av träning tas fram. Enligt en studie av Maria Klässbo, den sjukgymnast som arbetat fram arbetssättet, leder höftskolan till klara förbättringar för patienten genom att smärtan minskar och hälsorelaterad livskvalitet ökar.

I dagsläget erbjuds höftskola på tre platser i Fyrbodalområdet: Strömstads sjukhus, Dalslands sjukhus och den privata sjukgymnastgruppen Kuling i Lysekil. I och med utbildningen kan höftskola från och med i höst erbjudas i hela Fyrbodal. Det är framförallt sjukgymnaster från primärvården som deltagit i utbildningen som finansierats av de tre hälso- och sjukvårdsnämnderna i Fyrbodal.



Kontaktperson: Ninni Sernert, forskningsledare vid Fyrbodalinstitutet, tfn 0520-912 81 (Näl) eller 0522-26 10 13 (Fyrbodalinstitutet)


Läs meddelandet som PDF