Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2014-02-19 10:25


Influensan har nått hit - sista chansen att vaccinera sig

Influensan har nått hit - sista chansen att vaccinera sig


Efter flera veckor av låg influensaaktivitet ökar nu dag för dag antalet laboratorieanmälda influensafall.
— Det är alltid svårt att förutsäga en kulmen på en influensaperiod, men nu ser vi på antalet laboratorieanmälda fall, att vi börjar gå mot en topp. Och då kan vi räkna med en fortsatt ökning i två till tre veckor innan det vänder, säger Bert-Ove Larsson, infektionsläkare på NÄL. Hela toppen brukar sträcka sig sex till åtta veckor.
— Eftersom det tar ungefär två veckor att erhålla skydd efter vaccination och vi räknar med att toppen varar ytterligare upp till åtta veckor så är det nu ”sista chansen” att skaffa skydd mot influensan genom vaccination, säger Bert-Ove Larsson.
Tillhör man riskgruppen och ännu inte tagit vaccin så kan man kontakta sin vårdcentral för att få det gjort.

Om man blir sjuk

Influensa brukar ge hastigt insättande feber (ibland efter frossa), kroppsvärk, huvudvärk och successivt insättande hosta. Andra sjukdomar förekommer även under influensasäsonger - frossa och feber kan t ex förekomma vid allmän blodförgiftning och hosta med feber kan vara tecken på lunginflammation.
— Om man blir svårt sjuk med svårigheter att andas, omtöckning eller påverkat allmäntillstånd skall man ta kontakt med sjukvården via 1177, säger Bert-Ove Larsson. Ifall man tillhör riskgruppen och misstänker att man sjuknat eller smittats med influensa skall man också kontakta sjukvården eftersom symtomen kan lindras med läkemedel.

Läget i NU-sjukvården

NU-sjukvården har hittills upplevt en lugn säsong och haft ett drygt tiotal patienter inlagda på sjukhus med influensa hittills. Några patienter med riktigt svårt sjukdomsförlopp har man hittills inte haft.
— När vi nu förväntar oss en ökning av influensafall så har de mottagningar som i första hand tar emot patienter med symtom på influensa uppmanats till skärpt uppmärksamhet, säger Bert-Ove Larsson. Det gäller främst barnmottagningen, infektionsmottagningen och akutmottagningen. Handläggningen för den enskilda patienten baseras på symtomens svårighetsgrad som vanligt men nu behöver vi mer än annars tänka på åtgärder som förhindrar att andra patienter smittas. Enligt våra rutiner skall patienter med misstänkt och konstaterad influensa vårdas på eget rum.



Kontaktperson: NU-sjukvårdens presstjänst 010-435 6501


Läs meddelandet som PDF