Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-11-14 17:00


NU-sjukvården vaccinerar mot influensa

NU-sjukvården vaccinerar mot influensa


Influensaviruset förändras ständigt och det är en av förklaringarna till att det kommer nya epidemier varje vinter. Eftersom viruset förändras så vet vi inte hur många som kommer att drabbas av influensa den kommande säsongen. De senaste två vintrarna har Sverige haft ovanligt många fall av influensa, och under 2009 kom ett nytt virus.

Influensa är för det mesta ofarligt och orsakar en sjukdom med feber och hosta som går över inom en vecka. I vissa fall kan influensa orsaka en allvarlig och livshotande sjukdomsbild. Den kan också orsaka komplikationer i form av bakterieorsakade luftvägsinfektioner eller försämring i kroniska sjukdomar.

Beprövat vaccin används

Med de två sista influensasäsongerna har vaccinationsgraden i samhället minskat, vilket oroar smittskyddsmyndigheterna. Man vet inte varför benägenheten att vaccinerat sig minskat, men funderar om de svåra biverkningarna efter Pandemrixvaccinationerna under 2009 kan vara en av förklaringarna. De som vaccinerades under 2009 kan ha haft effekt av detta under påföljande säsonger. Det är viktigt att veta att det vaccin som ges för att skydda mot årets säsongsinfluensa skiljer sig från pandemivaccinet. Det är ett vaccin som är väl beprövat. Det har använts sedan 70-talet och har mycket liten risk för allvarliga biverkningar. Någon förekomst av narkolepsi efter vaccination har inte observerats med detta vaccin.

Förebygg influensan med vaccin

Influensa kan förebyggas med vaccin. Skyddet mot insjuknande beror på hur väl vaccinet överensstämmer med den stam som ger infektionen och vilken förmåga man har till ett bra immunsvar efter vaccinationen. Det är i bästa fall cirka 80 procent. Hos dem som insjuknar trots vaccination kan symtomen bli lindrigare och komplikationerna färre.
NU-sjukvården har de senaste åren vårdat drygt 100 personer med påvisad influensa och av dem har ca 10 % vårdats på intensivvårdsavdelning.

NU-sjukvården arbetar aktivt med vaccineraing av personal och patienter

NU-sjukvården har gjort en översyn av sina rutiner kring vaccination av personal och patienter. Resultatet visar ett dessa rutiner kan förbättrats. Ett arbete har startat för att öka kunskapen om influensa och influensavaccination. Målet med detta arbete är att öka vaccinationstäckningen bland personal som arbetar med patienter i riskgrupperna och bland dessa patienter. Personalen erbjuds vaccination på sin arbetsplats och patienterna hänvisas till vaccination på den mottagning där de följs i NU-sjukvården eller i primärvården.

NU-sjukvården rekommenderar att vaccinera sig om man tillhör någon av nedanstående riskgrupper:

• har någon av dessa sjukdomar, oavsett ålder:
 - kronisk hjärtsjukdom eller lungsjukdom
 - svårbehandlad diabetes
 - kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering
 - kronisk leversvikt eller njursvikt
 - extrem fetma
 - neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
• är barn med flera funktionshinder
• är barn med svår astma
• är gravid
• har fyllt 65 år

Vaccination rekommenderas även till följande grupper:
• de som bor tillsammans med individer som har ett kraftigt nedsatt infektionsförsvar
• vårdpersonal som arbetar med patienter i ovanstående riskgrupper

Mer information om Säsongsinfluensan 2013-2014 finns på NU-sjukvårdens webbplats:

http://www.nusjukvarden.se/sv/NU-sjukvarden/Patientinformation/Sasongsinfluensan-2013-2014/



Kontaktperson: Presstjänsten NU-sjukvården 010-435 6501


Läs meddelandet som PDF