Månadsrapport februari 2011 inklusive handlingsplan
Ekonomichef Sven Florström redogjorde för månadsrapporten för februari 2011. NU-sjukvårdens bruttokostnadsutveckling ligger nu på plus 1,1 % och det ekonomiska resultatet för februari är minus 42 miljoner kronor.
Från och med den 1 januari har kravet för den så kallade ”kömiljarden” skärpts. Målet är att minst 70 % av patienterna ska få tid inom 60 dagar. Februari månads uppföljning visar att NU-sjukvården klarar mottagningsbesök inom 60 dagar till 75 % och behandlingar inom 60 dagar till 78 %. Vårdgarantin har därmed förbättrats med 5 procentenheter för mottagningar respektive 8 procentenheter för behandlingar sedan januari.
NU-sjukvården har även en högre slutenvårdsproduktion än tidigare år och det är främst medicinområdet som står för denna ökning. Andelen vårdtillfällen har också ökat med drygt 6 % jämfört med förra året. När det gäller öppenvård (andelen besök) har denna förbättrats med 11 % jämfört med föregående år, även här står medicinområdet för en stor del av den ökade produktionen.
Handlingsplan för budget i balans
Med anledning av den underfinansierade budgeten med 25 miljoner för 2011 redovisades även den handlingsplan för att nå en ekonomi i balans som styrelsen gav i uppdrag till t f sjukhusdirektör att ta fram. Möjliga åtgärder som presenterades är att använda produktionsoptionen på Dalslands sjukhus, ersättning för ytterligare förbättrad patientsäkerhet, annan finansiering av ny läkemedelsförsörjningsmodell samt minskat utnyttjande av konsulter.
Vårdplatssituationen något bättre med extra vårdavdelning
Tillförordnade sjukhusdirektören Lars Helldin informerade styrelsen om att NU-sjukvården sedan en vecka tillbaka har en tillfällig vårdavdelning igång för att avlasta de ordinarie vårdavdelningarna. Den tillfälliga avdelningen är avsedd för i första hand medicinskt färdigbehandlade (utskrivningsklara) patienter som väntar på att skrivas ut till annat boende. Vårdavdelningen öppnades upp på grund av det höga trycket på vårdavdelningarna efter dels oväntat många halkolyckor, dels de många utbrotten av vinterkräksjuka vilka förvärrade den redan pressade vårdplatssituationen. NU-sjukvården har nu beslutat att inrätta en beredskapsavdelning med extra vårdplatser som kan bemannas och öppnas upp med kort varsel.
Viss förbättring av arbetssituationen på GOA
Styrelsen fick även information om situationen på Geriatrisk ortopedi (GOA) som under lång tid haft en allt för hög beläggning i förhållande till bemanningen. För att åtgärda förhållandena har områdeschefen beslutat om extra insatser. Som en första åtgärd har arbetssättet kring in- och utskrivningarna ändrats. Kommande åtgärder är att scheman ska ses över samt hur extrapersonal kan sättas in vid hög beläggning. Situationen har förbättrats något den senaste veckan och belastningen på avdelningen är nu mer normal. Det har genomförts en genomgång av de anmälda avvikelser jämte icke anmälda avvikelser. Baserat på detta har den medicinska säkerheten inte äventyrats.
Arbetsmiljöverkets inspektion
Styrelsen fick information om Arbetsmiljöverkets rapport rörande överbeläggningar med vitesföreläggande på kirurgkliniken. NU-sjukvården kommer att lämna in ett underlag i slutet av april vilket sammanställs av verksamheten tillsammans med fackliga företrädare. Arbetsmiljöverket gör därefter ett återbesök under maj månad.
Socialstyrelsens rapport bemöts med åtgärder
Chefläkare Ulf Almqvist redogjorde också för Socialstyrelsens rapport efter verksamhetstillsyn av akutmottagningen NÄL i april 2010. NU-sjukvården kommer att sammanställa ett svar baserat på de åtgärder som vidtagits sedan inspektionen genomfördes.
Riktlinjer avseende jämlikhet i NU-sjukvården
Chefläkare Ulf Almqvist redovisade de nya riktlinjerna avseende jämlikhet i NU-sjukvården. De nya riktlinjerna omfattar jämlik vård, jämställdhetsintegrerad budget samt jämställdhet och mångfald och ersätter tidigare Jämställdhets och mångfaldsplan. Riktlinjerna utformas som en checklista och ska regelbundet följas upp av respektive verksamhet.
Samarbete med Högskolan Väst kring en AIL-plattform
Styrelsen ställer sig positiv till att NU-sjukvården tecknar avtal med Högskolan Väst om AIL (arbetsintegrerat lärande). Styrelsen bidrar för sin del med 500 000 kronor per år årligen under fem år.
Patientsäkerhetsberättelsen 2010 visar på goda resultat
Chefläkare Ulf Almqvist informerade styrelsen om NU-sjukvårdens systematiska arbete kring patientsäkerhet. Användandet av Global Trigger Tool (GTT) som metod för att upptäcka vårdskador, är ett exempel. NU-sjukvården arbetar även aktivt med att gällande regler för att basala hygienrutiner och klädregler efterföljs. Följsamheten till hygienrutiner mäts varje månad och var vid senaste mätningen ca 80 procent, till klädreglerna var de ca 90 procent.
Sedan 2008 deltar NU-sjukvården även i så kallade punktprevalensmätningar (observationsmätningar) av vårdrelaterade infektioner (VRI) två gånger per år. Andelen vårdrelaterade infektioner har minskat sedan mätningarna infördes vilket är mycket positivt.
NU-sjukvården arbetar även aktivt för att öka antalet anmälningar av avvikelser som en viktig del av det ständigt pågående förbättringsarbetet.
Under 2010 ingick 17 kvalitetsregister som målrelaterade ersättningar. NU-sjukvården fick här full ersättning. NU-sjukvården arbetar även med SKL:s sex handlingsprogram för God Vård
Patientsäkerhetsberättelsen tar även upp den höga belastningen på akutmottagningen under 2010. Likaså har vårdplatssituationen varit pressad och överbeläggningar framför allt på medicinkliniken besvärande. Detta har medfört synpunkter från medarbetarna som upplevt ett arbetsamt år. Flera avvikelserapporter har skrivits av dessa anledningar och även renderat i anmälning enligt Lex Maria. Arbetsmiljön har påverkats negativt och både bemanning och antalet vårdplatser har diskuterats. Det pågår ett mycket aktivt arbete med att utveckla akutvårdskedjan. Arbetet har inledningsvis fokuserat på akutmottaningen på NÄL, men omfattar nu även arbetet på vårdavdelningar och diagnostik. De regionalt framtagna ledtidsmålen för akutverksamheten har varit styrande och NU-sjukvårdens ledtider är nu i nivå med de övriga sjukhusen inom regionen.