Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2012-09-21 15:00


Från styrelsens sammanträde 2012-09-21

Ökad produktion medför ökade kostnader och ett försämrat resultat


Inflödet av patienter till NU-sjukvården har under sommaren varit fortsatt högt och fortsätter vara det även under augusti månad. NU-sjukvårdens totala sammanlagda produktion är också fortsatt hög jämfört med samma period föregående år. Den ökade produktionen har bidragit till ett ytterligare försämrat resultat på minus 179 miljoner kronor, det visar NU-sjukvårdens delårsrapport för augusti månad som nu presenterats.

Fler patienter söker sig till NU-sjukvården

Besöken på NU-sjukvårdens akutmottagningar har ökat med 5 procent. Inflödet till akutmottagningen på NÄL har i snitt varit högre varje vecka denna sommar än förra sommaren. Den genomsnittliga skillnaden är 5-10 patienter fler per dag.
Även läkarbesöken har ökat, ökningen motsvarar 2,7 procent jämfört med samma period föregående år, övriga besök har också ökat med 4,9 procent .

Hög beläggningsgrad och besvärlig vårdplatssituation

Beläggningsgraden under sommaren har varit hög inom sjukhuset, främst inom område medicin och område opererande specialiteter som dagligen haft betydande överbeläggningar. Det stora inflödet av patienter har medfört att vårdplatssituationen varit besvärlig och tillfälliga vårdplatser har fått öppnas. Svårigheten att skriva ut patienter till kommunala boendeformer är oförändrat svår.

Längre väntetider på grund av den höga akutbelastningen

För mottagningar befinner sig i augusti 92 procent inom vårdgarantigränserna (90-dagar) och för behandlingar 84 procent. Under augusti månad har 89 procent fått tid inom 14 dagar för besök vid välgrundad misstanke om cancer.
Att tillgängligheten för vårdgarantin har försämrats något är ett uttryck för den höga akutbelastningen, vilket gjort att den planerade verksamheten fått stå tillbaka.

Köpt vård och bemanningsföretag

För att klara vårdgarantin har NU-sjukvården köpt vård av andra vårdgivare, summan för dessa köp uppgår till och med augusti till 25 mnkr. NU-sjukvården har dock fått motsvarande 19 mnkr från Hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) för att köpa denna vård. NU-sjukvårdens ambition har varit att köpa mer vård, men dels har patienterna valt att hellre vänta på behandling inom NU-sjukvården, dels har leverantörerna av den köpta vården inte kunnat leverera enligt behov (exempelvis inom urologi). För att ändå klara den medicinska säkerheten och produktionsåtagandet under perioden, har NU-sjukvården därför behövt nyttja bemanningsföretag.

- Det är glädjande att patienterna väljer att få sin vård i NU-sjukvården, men den ständigt ökande produktionen i kombination med ett stort åtgärdspaket innebär en pressad situation för vår personal, säger Carina Åström (S), ordförande. 

Anställningsstopp och utfasning av bemanningsföretag, åtgärder för att balansera ekonomin

För att uppnå balans i ekonomin har bland annat ett generellt anställningsstopp införts, NU-sjukvården har även påbörjat utfasningen av bemanningsföretag. Det generella anställningsstoppet omfattar alla yrkeskategorier förutom läkare, psykologer och rekrytering till Rättspsykiatrin. Anställningsstoppet omfattar alla - tillsvidareanställningar, rekrytering efter medarbetare som slutar permanent oavsett orsak, nya visstidsanställningar oavsett orsak, förlängning av alla typer av visstidsanställningar samt utökning av tjänstgöringsgrad. Undantag från anställningsstoppet kan beviljas efter särskild prövning av områdeschef.

– Anställningsstoppet varar till dess att beslutet återtas. Någon tidsgräns för hur länge detta beslut gäller finns inte utan beror på hur ekonomin utvecklas. Frågan följs upp och utvärderas kontinuerligt av sjukhusledningen, förklarar Lars Helldin, sjukhusdirektör i NU-sjukvården. 

NU-sjukvårdens åtgärdsprogram, som till stora delar ingår i budgeten för 2012, ger vid ett fullständigt genomförande en kostnadssänkning jämfört med kostnadsläget hösten 2011 om knappt 80 mnkr. Ytterligare beslutade åtgärder beräknas ge ca 10 mnkr. Utfallet av åtgärdsprogrammet påverkas negativt av förseningar avseende konsolidering av röntgen och lab från lokalsjukhusen till NÄL och Uddevalla sjukhus. Planerna i åtgärdsprogrammet innebär att minska på visstidsanställd personal med 174 årsarbetare per december 2012 jämfört med april 2012.

– NU-sjukvårdens personalpolitiska ambition är att i möjligaste mån undvika uppsägningar av tillsvidareanställd personal, vi bedömer att vi kan klara minskningen med naturlig avgång och genom att inte förlänga vikariat, säger Lars Helldin,

Försämrat resultat och fortsatta åtgärder

Resultatet per augusti månad är -179 mnkr, vilket är 177 mnkr sämre än budget. Den negativa avvikelsen mot budget avseende kostnader beror främst på högre egen bemanning, köp från bemanningsföretag, köpt vård samt kostnader för läkemedel.

NU-sjukvårdens främsta utmaning under året är att genomföra åtgärder för att få en ekonomi i balans. Prognosen för 2012 bedöms till -185 mnkr. Osäkerheten i prognosen härrör främst till möjligheten att utfasa personal enligt plan och att inte minskningen äts upp av högt akutinflöde som tvingar fram övertid och timanställningar.



Kontaktperson: Carina Åström, styrelsens ordförande, tel 0702-90 60 85,
Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40, Maria Arup, informatör, tfn 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF