Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2011-03-07 10:00


Omfattande utbrott av vinterkräksjukan på NÄL och Uddevalla sjukhus


Utbrotten av vinterkräksjuka har ökat markant på vårdavdelningarna under helgen. Allmänheten avråds från att besöka sjukhusen annat än i nödfall. Nu på morgonen är endast en medicinavdelning utan vinterkräksjuka.

Antalet tillgängliga vårdplatser minskar drastiskt när smittade patienter måste isoleras för att minska smittspridningen. Återigen är det medicinavdelningarna på både NÄL och Uddevalla sjukhus som är hårdast drabbade, men all verksamhet berörs eftersom patienter måste flyttas till övriga kliniker.

Besök inte sjukhusen annat än i nödfall

För att försöka stoppa smittspridningen avråder chefläkare Ulf Almqvist allmänheten från att besöka inneliggande patienter på sjukhusen och i största möjliga mån även undvika att besöka akutmottagningen.

- För att förebygga smitta är det viktigt med god hygien, framför allt att tvätta händerna ofta och noga när man varit på toaletten. Inkubationstiden, det vill säga den tid det tar från det att man smittas till att man blir sjuk, är en till två dagar. Har du själv symtom på vinterkräksjuka ska du hålla dig hemma. Besvären brukar hålla i sig i ett till två dygn, ibland något dygn längre. Man brukar oftast inte smitta längre när två dygn har gått efter det att besvären har försvunnit, säger chefläkare Ulf Almqvist

- På sjukhusen har vi höjt beredskapen och undersöker nu möjligheten att styra om patienter till andra sjukhus i regionen.

Om du blir sjuk, sök i första hand till vårdcentralen råder Ulf Almqvist.



Kontaktperson: Ulf Almqvist, chefläkare i NU-sjukvården. Mobil 0705-09 12 59


Läs meddelandet som PDF