Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2010-07-05 11:00


Rätt från början – nytt sätt att minska sjukskrivningarna


Genom multimodal rehabilitering (sammansatta åtgärder av flera yrkeskategorier) och kognitiv beteendeterapi ska patienter som har smärta i rygg, nacke och axlar och lättare depression, ångest eller stressproblem få hjälp. I Fyrbodal finns det nu fyra rehabteam som har till uppdrag att dessa patienter får rätt hjälp från början.

– Det handlar om att ha kvalitet i sjukskrivningsprocessen, säger Lars Erik Karlsson, processledare i NU-sjukvården.

Att leva med ett långdraget smärttillstånd leder ofta till stora, både fysiska och psykiska, problem för den drabbade. Långa sjukskrivningar och utdragna utredningar inom sjukvården innebär att man hamnar allt längre ifrån arbetsmarknaden och ju längre man är borta desto svårare är det att komma tillbaka till arbetslivet.

Primärvården Fyrbodal och NU-sjukvården arbetar tillsammans för att utveckla och kvalitetssäkra sjukskrivningsprocessen. Grunden för det arbetet är sjukskrivningsmiljarden, där staten ger landstingen ekonomiskt stöd till arbetet med sjukskrivningar mellan åren 2006 och 2011, och rehabiliteringsgarantin. Rehabiliteringsgarantin innebär att landstingen skall kunna erbjuda patienter multimodal rehabilitering (sammansatta åtgärder från flera yrkeskategorier) samt kognitiv beteendeterapi.

Sedan hösten 2009 organiserar primärvården tillsammans med NU-sjukvården bedömning och behandling vid komplexa sjukdomsbilder och funktionsnedsättning i fyra team. De ska i ett tidigt skede utreda och bedöma funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning samt vid behov erbjuda insatser enligt rehabiliteringsgarantin. Teamen består av sjukgymnast, arbetsterapeut, psykolog och rehabkoordinator. Dessutom kan teamet förstärkas av ortoped, psykiatriker och smärtläkare.

Arbetet med sjukskrivningsprocessen har legat som grund för nästa steg, införandet av rehabiliteringsgarantin. Rehabiliteringsgarantin riktar sig till de största grupperna som är borta från arbetslivet på grund av sjukskrivning. Den innebär att landstingen skall kunna erbjuda patienter med icke specifika rygg- och nackbesvär, multimodal rehabilitering (sammansatta åtgärder av flera yrkeskategorier), samt kognitiv beteendeterapi till personer som lider av depression, ångest eller stress. Den första överenskommelsen mellan staten och landstingen avseende rehabiliteringsgarantin började gälla i juli 2008 och en ny överenskommelse har tecknats för åren 2009-2010 (”Behandlingar/rehabilitering som berättigar till ersättning inom ramen för rehabiliteringsgarantin”)

Läs mer på www.vgregion.se/fmf 



Kontaktperson: Lars Erik Karlsson, processledare, NU-sjukvården, tfn 0520-916 16, mobil 070-849 16 16
Lena Björk, processledare, Primärvården Fyrbodal 0702-052430


Läs meddelandet som PDF