Sedan den 7 januari är den akuta kirurgin, liksom all mag-/tarmkirurgi samlad på NÄL. Samtidigt öppnades också Närakuten på Uddevalla sjukhus. Kirurgins förändringar har fungerat bra, men det är periodvis ett fortsatt högt tryck på medicinklinikens akutverksamhet.
Samlad akutkirurgi ger mer planerad vård
Kirurgins förändringar har följt planerna. Inför förändringen planerades för en ökning med ca 20 kirurgbesök på NÄLs akutmottagning, att jämföra med genomsnittet på 25 kirurgbesök per dygn till NÄL under 2008. De första dygnen visar att det totala antalet kirurgbesök under onsdags- respektive torsdagsdygnet varit 48 respektive 34.
– Vi har utökat bemanningen för att klara att ta emot fler patienter på NÄL och det har fungerat bra så här långt, säger Bengt Ekelund, verksamhetschef på kirurgkliniken i NU-sjukvården.
Förändringarna inom kirurgin innebär möjligheter till effektivisering och kvalitetshöjning genom de förbättrade sambanden, dels inom kirurgin och dels med kvinnosjukvården. Genom att samla den akuta kirurgverksamheten till NÄL kan man använda mer av läkarnas arbetstid för planerad vård på dagtid. Det ger kliniken större möjligheter att klara vårdgarantin.
Medicinsk akutverksamhet tidvis ett fortsatt stort tryck
Den 17 november inleddes förändringarna i samband med att den akuta medicinverksamheten samlades på NÄL. Belastningen, både på akutmottagningen och på medicinklinikens vårdavdelningar, har som väntat, tidvis varit mycket stor. Ett antal planerade åtgärder väntas ge effekt:
• Öppnandet av Närakuten på Uddevalla sjukhus, som från och med 7 januari är öppen kvällar, nätter och helger.
• Från 7 januari avsätts mer läkarresurser inom alla specialiteter för att kunna stödja läkarna i primärvården med konsultationer och, vid behov, akuta öppenvårdstider på specialistmottagningarna. På så sätt kan patienterna få en snabbare handläggning och slippa sitta på akuten och vänta för att få en akut bedömning av specialistläkare.
• De medicinska äldrevårdsavdelningarna (MÄVA) som startade 17 november håller på att utveckla sitt arbetssätt som ska förbättra omhändertagandet för äldre patienter med kroniska sjukdomar och återkommande vårdbehov. Patientgruppen kan kontakta ”sin” vårdavdelning direkt och behöver då inte vänta på akutmottagningen.
Dessutom sker en översyn av rutiner och bedömningar av bemanningsbehovet. Det har bland annat medfört en extra utökning, utöver den sedan tidigare planerade, av bemanningen på akutmottagningen. Denna trädde i kraft den 8 januari.
Jul- och nyårshelgen har medfört ytterligare belastning på vårdavdelningarna genom att det normala utflödet av patienter till den kommunala hälso- och sjukvården avstannat. Detta har lett till överbeläggningar, vilket medfört längre väntetider på akutmottagningarna. Detta problem förväntas vara borta i slutet av nästa vecka.
– Vi vet av erfarenhet att trycket på akuten varierar väldigt mycket. I samband med helgerna har vi haft flera dagar med extrem belastning, men vi har också haft dagar som har varit lugna konstaterar Magnus Kronvall, verksamhetschef på Medicinklinik 1 i NU-sjukvården.
– Vi är inte nöjda med de väntetider som tidvis uppstår på akutmottagningen och vi arbetar hårt för att förbättra vårt arbetssätt, fortsätter Magnus Kronvall. Det är en komplex verksamhet och det gör att det tar tid innan vi får effekter av de förändringar vi genomför.
Styrelsebeslut i november 2007
Det var i november 2007 som NU-sjukvårdens styrelse beslutade om en förändrad arbetsfördelning mellan Uddevalla sjukhus och NÄL. Beslutet innebär att den akuta vården i första hand samlas till Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan, medan Uddevalla sjukhus inriktas mot mer planerad vård. Målet är att kunna öka vårdens kvalitet och effektivitet för invånarna i vårt Fyrbodalsområdet.
Det första steget av förändringarna skedde den 17 november då den medicinska akutverksamheten i huvudsak koncentrerades till NÄL. I ett andra steg, den 7 januari, koncentreras nu den kirurgiska akutverksamheten till NÄL. Under 2009 sker därefter ytterligare ett antal förändringar i flera steg, då t ex bröstverksamheten flyttar från NÄL till Uddevalla sjukhus och ögon- och hudverksamheten koncentreras till Uddevalla sjukhus medan trauma flyttas till NÄL.