Under vintern har en FoU-enhet byggts upp för att stödja den kontinuerliga utvecklingen av vården. Nyligen delade FoU-enheten ut sina första forskarmånader som innebär att doktorander inom NU-sjukvården får möjlighet att arbeta mer intensivt med sin forskning. Ute i verksamheten finns också medarbetare som under flera års tid arbetat med avhandlingar, för fem av dem har arbetet under våren resulterat i en doktorshatt.
Ny FoU-enhet
Den 1 oktober nystartade formellt FoU-enheten inom NU-sjukvården. Professor Jüri Kartus, som till vardags är ortoped i NU-sjukvården, blev utnämnd som FoU-chef. Därefter har ytterligare ett antal medarbetare rekryterats, med uppgift att stödja och stimulera NU-sjukvårdens medarbetare till att utveckla sig själva och vården genom olika former av FoU-verksamhet.
– I en så kunskapsintensiv verksamhet som vården är det självklart att arbeta med forskning och utveckling. Det händer så mycket inom det medicinska området att vi måste vara aktiva för att hänga med om vi inte ska stanna i utveckling, konstaterar Jüri Kartus.
– Det vi gör ska gynna patienterna genom att vi t ex kan hitta former för behandlingar som orsakar mindre lidande eller snabbare rehabilitering.
Forskarmånader stödjer doktorander
Under våren disputerade fem medarbetare i NU-sjukvården. FoU-enheten har nu i uppdrag att underlätta för de doktorander som ännu inte nått dit. Ett sätt är att dela ut så kallade forskarmånader, som ger doktoranden möjlighet att fokusera på sin forskning under en viss tid. Nyligen delades forskarmånader ut till elva medarbetare i NU-sjukvården.
Flera disputationer under våren
Ett annat bevis för forskningsaktiviteten bland medarbetarna är att flera medarbetare i NU-sjukvården under våren har doktorerat inom vitt skilda områden:
Lars Helldin disputerade 5 juni vid Karlstads universitet kring schizofreni. Avhandlingen beskriver vikten av att ha ett definierat mål, remission, för patienter med schizofreni eftersom det medför praktiska och kvalitativa fördelar för såväl patientgruppen som samhället. Lars Helldin är psykiatriker och områdeschef för Vuxenpsykiatrin i NU-sjukvården, bosatt i Trollhättan.
Kristina Ryberg disputerade den 8 maj vid Lunds universitet med en avhandling om kontaktallergier mot textilfärgämnen. Syftet med avhandlingen var att öka kunskapen kring diagnostik av kontaktallergier mot s k dispersionsfärgämnen, som används för att färga syntetfibrer. Kristina Ryberg är läkare på Hudkliniken i NU-sjukvården och är bosatt i Ljungskile.
Anne-Berit Ekström disputerade den 24 april vid Sahlgrenska Akademin med en avhandling om barn och ungdomar med dystrofia myotonika som är en ärftlig sjukdom som bland annat orsakar muskelslapphet, andnings- och sugsvårigheter samt leddeformiteter (t ex klumpfot). Genom forskningen har problem och svårigheter hos barn med denna sjukdom undersökts för att kunna optimera vården och omhändertagandet av barnen. Anne-Berit Ekström är läkare på Barn- och ungdomskliniken i NU-sjukvården och bosatt i Vänersborg.
Erling Hellström disputerade den 17 april vid Sahlgrenska Akademin med en avhandling om patienter med så kallad inklämningsproblematik i axeln. Erling Hallström har studerat hur rörelsemönstret hos friska försökspersoner skiljer sig åt jämfört med patienter med inklämningssmärta. Erling Hallström är verksam vid Ortopedkliniken i NU-sjukvården och bosatt i Uddevalla.
Marcus Lind disputerade 23 april vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet med en avhandling om hur blodsockerkontrollen påverkar risken för komplikationer för diabetespatienter. Avhandlingen visar att det är ännu viktigare än man hittills trott att noggrant hålla diabetespatienters blodsocker nära en normal, låg nivå eftersom det gör en stor skillnad i ett längre perspektiv. Marcus Lind är läkare på Medicinklinik 2 i NU-sjukvården och är bosatt i Uddevalla.