Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2012-03-29 14:25


Strokepatienter erbjuds utökat stöd efter hemgång


Förbättrad kvalitet och ökad trygghet. Det är målet med projektet ”Understödd hemgång för strokepatienter”, som NU-sjukvården startat upp under mars månad.

Vid understödd hemgång erbjuds patienten efter sjukhusvistelsen fortsatt stöd och rehabilitering av ett specialiserat sjukhusteam i hemmet. Arbetssättet rekommenderas enligt de Nationella riktlinjerna för strokevård och har tidigare prövats vid bland annat Sahlgrenska universitetssjukhuset. Erfarenheterna därifrån är mycket goda.
– Det finns en klar evidens för att patienten når bättre resultat med den här typen av hemrehabilitering. Det känns väldigt bra att vi kommit igång med detta arbete som gynnar patienten på ett så tydligt sätt, säger biträdande chefgymnast Annika Linder.

Ökad livskvalitet
Målet är att patienten ska uppnå ökat oberoende och ökad livskvalitet. Med dagens korta vårdtider finns det däremot inga ambitioner att hemrehabilitering ska korta sjukhusvistelsen.
– Det här ett rent kvalitetsprojekt för att trygga hemgången för patienterna. Det gör att det känns extra roligt att vara med, säger Annika Linder.

Teamet från NU-sjukvården som patienten träffar är samma som på sjukhuset. Det är multiprofessionellt och består av sjuksköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut. Om det behövs finns även tillgång till andra yrkesgrupper.

Patientens behov styr
Arbetet med att identifiera patienter är i full gång. Två patienter har redan skrivits in i projektet. Insatserna läggs upp utifrån patientens behov. Med sjukgymnasten kan patienten exempelvis öva upp muskelfunktionen och balansträning för att bli säkrare i hemmet. Arbetsterapeuten kan rikta in sig på den inre och yttre miljön, medan sjuksköterskan tar hand om medicinska frågor.
– Ofta dyker frågorna upp först när patienten kommit hem och då finns vi där och kan stötta upp, säger Annika Linder.

Viktigt vara motiverad
Understödd hemgång erbjuds under max fyra veckor 1 – 4 gånger/vecka. Behöver patienten fortsatt stöd efter det tar andra vårdaktörer vid. Patienterna som får erbjudande att delta ska ha fortsatt behov av rehabilitering, men inte behov av daglig träning. För att kunna tillgodogöra sig rehabiliteringen är det också viktigt att vara motiverad.

Projektet utökas i höst
Initialt är det patienter från den akuta strokeavdelningen 53 på NÄL som erbjuds att delta. Men redan efter sommaren utökas projektet till att även omfatta patienter på Uddevalla sjukhus.

Finns det ingen risk att vården för inneliggande patienter blir lidande när ni satsar mer på era utskrivna patienter?
– Nej, i och med att vi får extraresurser och har kunnat anställa mer personal gör jag bedömningen att vi ska hinna med båda grupperna på ett bra sätt, säger Annika Linder.  

Extra resurserna hon talar om är ersättningen som NU-sjukvården får från Västra Götalandsregionen under uppbyggnadsskedet. Men efter det ska kostnaden, som beräknas till knappt två miljoner kronor, bäras av sjukhuset självt. Patienten betalar sedvanlig patientavgift.

Under första året är målet att tio procent av NU-sjukvårdens strokepatienter, det vill säga 100 personer, får tillgång till understödd hemgång. Året därpå ska siffran ha ökat till 20 procent.



Kontaktperson: Önskas kontakt med medverkande i projektet kontakta informatör Bodil Järnerot, mobiltel 0730- 22 13 40


Läs meddelandet som PDF