Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2008-12-05 12:00


Trombolys dygnet runt med ny vårdkedja


I samband med medicinverksamhetens förändring den 17 november togs en ny vårdkedja i bruk för patienter med stroke. En av följderna blir att NU-sjukvården nu har möjlighet att ge propplösande behandling, så kallad trombolys, dygnet runt veckans alla dagar.

Den nya vårdkedjan innebär att patienten i det akuta skedet vårdas på Näl, där rehabiliteringen inleds direkt. I de fall patienten har behov av längre tids rehabilitering, förs patienten till Uddevalla så snart tillståndet stabiliserats.

Trombolys, propplösande behandling, kan ges i samband med blodpropp i hjärnans kärl, som är den vanligaste orsaken till stroke. Tiden är viktig, då behandlingen bara kan ges inom en begränsad tid efter första symptom. Att behandlingen nu kan ges dygnet runt veckans alla dagar, har stor betydelse ur ett patientperspektiv eftersom trombolys har stor effekt i form av minskad dödlighet och färre bestående handikapp.

I NU-sjukvårdens område drabbas varje år ca 1000 personer av stroke. Stroke eller slaganfall beror oftast på en blodpropp i hjärnans kärl. Proppen stoppar blodförsörjningen till en del av hjärnan. Bristen på syre och näring skadar hjärnceller och nervbanor så att hjärnan inte längre kan styra viktiga funktioner. Om man sätter in trombolys snabbt kan skadorna på hjärnan begränsas.

En annonsering genomförs i ett stort antal lokala tidningar i helgen för att uppmärksamma invånarna på de symtom som kan vara tecken på stroke. Budskapet är att genast ringa 112 för ambulans om du plötsligt:
- känner domning eller förlamning i ansikte, arm eller ben
- märker att synen försämras på ena eller båda ögonen
- får svårt att tala eller förstå vad andra säger
- får mycket ont i huvudet utan rimlig orsak
- får svårt att hålla balansen eller styra arm eller ben.
Det är mycket viktigt att en person som drabbats av stroke kommer under vård snabbt.

Annonsen bifogas.

 



Kontaktperson: Magnus Kronvall, verksamhetschef, tfn vxl 0520-91000


Läs meddelandet som PDF