Sedan 2007 har NU-sjukvården granskat slumpmässigt utvalda journaler varje månad för att hitta patienter som drabbats av vårdskador eller komplikationer, enligt metoden Global Trigger Tool (GTT). Mätningarna visar en tydlig minskning av andelen vårdskador!
NU-sjukvården var tidigt ute, bland de första i landet, med att införa strukturerad journalgranskning (GTT) som en metod för att mäta andelen vårdskador. I mer än fyra år har ett erfaret team av sjuksköterskor och läkare granskat journaler för att få en bild av andelen vårdskador verksamheten.
– Systemet är ett sätt att objektivt mäta andelen vårdskador, det handlar om systemnivån och inte om att jaga syndabockar, poängterar Åsa Lenberg, en av läkarna i granskningsteamet.
GTT-metoden går inte att använda för jämförelser mellan sjukhus, men är ett bra sätt att se på förändringar i en organisation över tid. De resultat som tagits fram på sjukhusnivå varje år sedan starten visar på en tydlig sänkning i andelen vårdskador. Från 14,8 procent 2008 till cirka åtta procent 2010 och 2011.
– Det är övertygande siffror, och tyder på att vi har får en allt bättre patientsäkerhet, konstaterar Åsa Lenberg. Däremot ger inte granskningarna tillräckligt med underlag för att säga vad som är orsaken till minskningen.
Journalgranskningarna är ett av många verktyg som chefläkare Ulf Almqvist förfogar över för att få en bild av patientsäkerheten i vården, andra är till exempel avvikelserapportering, Lex Maria-anmälningar, nationella jämförelser och punktmätningar av antalet vårdrelaterade infektioner. Han är ansvarig för patientsäkerhetsfrågorna i sjukhusledningen och gläds åt den tydliga minskningen i vårdskador, vilket även gäller vårdrelaterade infektioner. Kanske kan ett skäl till de positiva resultaten vara det tydliga fokus på patientsäkerhetsfrågor som funnits de senaste åren.
– Patientsäkerheten har lyfts fram och diskuterats på ett helt annat sätt de senaste åren, vilket kanske ökat medvetenheten, säger Ulf Almqvist.
Fakta om GTT
GTT står för Global Trigger Tool och är en strukturerad form av journalgranskning för att kunna mäta andelen vårdskador i en verksamhet. Ett team av erfarna sjuksköterskor granskar varje månad 20 slumpmässigt utvalda journaler för att hitta tecken på vårdskador, så kallade triggers. De journaler som visat tecken på vårdskador har sedan granskats av hela teamet av sjuksköterskor och läkare för att fastställa om det handlar om en vårdskada, och om den i så fall varit undvikbar.
De vanligaste vårdskadorna eller komplikationerna är:
- fallskador
- postoperativa komplikationer som blödningar
- infektioner – till exempel urinvägsinfektioner, sårinfektioner eller infektioner vid central venkateter (CVK).
Metoden är bäst anpassad för kirurgiska specialiteter eftersom det finns fler triggers att söka efter, och sämre på att få fram komplikationer inom psykiatrin. Barnsjukvården ingår inte i granskningen. Mer information om GTT på Socialstyrelsens hemsida.