Pressmeddelande
Från Naturbrukskansliet
2014-10-20 08:30


Innebörd av handlingsplan för Naturbruksskolan Uddetorp


Idag presenteras första delen av den handlingsplan som ska få naturbruksskolan Uddetorp i ekonomisk balans. Den innebär personalanpassningar och ett utökat samarbete med de andra skolorna i förvaltningen vad gäller personal, kompetens och maskiner. Man undersöker också möjligheterna att utöka samarbetet med de gröna näringarna i närområdet och SLU. Insatserna kommer innebära förändringar för elever, medarbetare och för näringen. Nedan sammanfattas vilka dessa är och vad de innebär för elever, personal och näringen.

Mer information om besluten som fattats, vilken information personalen, eleverna och vårdnadshavare får samt en tidslinje över bemanningsplanen finns på www.naturbruk.nu i pressrummet.

Konsekvenser för elever: Alla elever kommer att kunna gå färdigt sin utbildning på Uddetorp. Hur det kommer att gå till kommer att anpassas individuellt i samråd med varje elev och dess vårdnadshavare. Samverkan och harmoniseringen med övriga naturbruksskolor innebär möjligheter att läsa en kurs eller flera på en annan skola. Det kan också innebära att en duktig lärare från en annan skola kommer till Uddetorp och håller en kurs. Det gör att eleverna i fortsättningen har tillgång till ett större kursutbud, fler meritkurser och högskolebehörighet med olika inriktningar på samtliga skolor. Samverkan gör att eleverna kan dra nytta av spetsen på en annan skola och därmed alltid få tillgång till den utbildning som passar eleven allra bäst. Att läsa en kurs på en annan skola kan ske genom att man bor på den skolan under en period, eller att man läser en kurs på olika former av distans. Att leasa maskiner och samarbeta med näringen och övriga skolor kring fordon och andra maskiner gör att eleverna alltid kan få utbildning på den senaste maskintekniken. En närmare samverkan mellan skolans samtliga personalkategorier kommer innebära att eleverna får tillgång till en mer individualiserad och ämnesintegrerad utbildning, vilket forskning visat (exempelvis Johna Hatties Visible learning: a synthesis of over 800 meta-analyses relating ta achivement som kom ut 2009) är framgångsfaktorer för höjda kunskapsresultat och Skolinspektionen visat vara viktigt för att få färre avhopp. (http://www.skolinspektionen.se/sv/Om-oss/Press/Pressmeddelanden/Risk-for-avhopp-fran-gymnasieskolans-yrkesprogram/) Att vi förändrar utbildningen i enlighet med krav från de gröna näringarnas företrädare innebär att våra elever får högre status, en bättre start på sitt arbetsliv och ännu lättare att få jobb. Att skolorna tillsammans kan erbjuda fler kurser innebär att eleverna kan bli behöriga för fler utbildningar på yrkeshögskole- eller högskolenivå efter gymnasiet. Att vi erbjuder meritämnen innebär att eleverna har möjlighet att konkurrera om platser på exempelvis agronom och veterinärprogrammen.

Elevrådet informeras direkt efter att personalen får information. Samtidigt skickas ett brev ut till vårdnadshavare.

Konsekvenser för medarbetare: För medarbetarna innebär handlingsplanen en utökad samverkan med kollegor inom skolan, på andra skolor och med näringen. Som det ser ut nu kommer det finnas en viss övertalighet och efter förhandlingar med facken vet vi mer om detta. För de eventuella medarbetare som visar sig vara övertaliga arbetar vi med omfattande omställningsåtgärder där de första åtgärderna är att undersöka förutsättningar för andra jobb inom förvaltningen, i andra hand inom regionen i tredje hand på arbetsmarknaden i övrigt. Medarbetare får tillgång till stödsamtal och karriärplanering samt olika omställningserbjudande där de exempelvis kan testa nytt jobb, studera eller starta eget företag med bibehållen lön upp till 6 månader. Vi vet av erfarenhet från övriga skolor att de flesta medarbetare som blir övertaliga genom omställningsarbetet får ett nytt jobb. I samband med att personalen informeras finns företagshälsan och relevant personal från Regionservice på plats. De har varit involverade i processen på både Uddetorp och övriga skolor och är väl insatta i processen.

Konsekvenser för näringen: För näringens del innebär handlingsplanen att Uddetorp fortsätter arbetet med att genomföra de förändringar som näringens företrädare efterfrågat. Skolan profilerar sig starkare mot lantbruk och häst och koncentrerar kompetenserna kring dessa områden. Det gör att skolan kommer att kunna erbjuda bredare och djupare kunskap- och kompetenser inom profilerna. Utvecklingen mot en modernare maskinpark stödjer näringens utveckling och en utökad samverkan med näringen och med SLU innebär att näringen kan vara med och påverka utbildningarna mer framöver och att anläggningen i högre grad kan vara tillgänglig för forskning och försök. Att eleverna tillägnar sig ett arbetssätt där de ständigt tar del av forskning och försöksverksamhet gör att de som framtida landsbygdsentreprenörer och medarbetare förhåller sig till nya rön och är benägna att tillämpa dem.

Mer information om besluten som fattats, vilken information personalen, eleverna och vårdnadshavare får samt en tidslinje över bemanningsplanen finns på www.naturbruk.nu i pressrummet.



Kontaktperson: Ulrika Jisland, 0700 - 82 47 33, ulrika.jisland@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF