I nordöstra Göteborg dör fler människor i lungcancer, KOL och hjärtinfarkt än i övriga landet. En avgörande orsak är den höga andelen dagligrökare, som ligger långt över riksgenomsnittet i samtliga stadsdelar.
Det vill Angereds Närsjukhus ändra på. Sjukhuset har därför startat Rökfri Zon Nordost med målsättningen att minska rökarna i Nordost genom att mobilisera lokalsamhället och bedriva ett aktivt opinionsarbete.
På tisdag samlar Angereds Närsjukhus aktörer verksamma i stadsdelarna Bergsjön, Gunnared, Lärjedalen och Kortedala i nordöstra Göteborg för att tillsammans diskutera hur rökningen i området kan minskas. Bakgrunden är de många rökarna i Nordost och den höga dödligheten i lungcancer, KOL och hjärtinfarkt. Bland den manliga befolkningen i Bergsjön är dödligheten i lungcancer mer än dubbelt så hög som i övriga landet. Samtidigt är rökarna många fler än på andra håll i riket, oavsett kön och åldersgrupper. Särskilt hög är andelen i åldern 45-64 år och bland män med invandrarbakgrund. I området är det också fler rökande gravida och spädbarnsföräldrar än i övriga landet.
-En stor del av sjukdomarna bland nordostborna kan förebyggas genom livsstilsförändringar. Rökningen är den enskilt största hälsorisken. Eftersom det är så många rökare i vårt område vore det helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart att som sjukhus inte arbeta förebyggande, säger Marianne Olsson, projektledare för Angereds Närsjukhus.
Rökfri Zon Nordost är Angereds Närsjukhus första stora hälsosatsning som genomförs tillsammans med en mängd aktörer, däribland Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och planeras pågå under två år. Projektet består av flera delar där den viktigaste är att mobilisera lokalsamhället och dess aktörer för att gemensamt ta ett krafttag mot rökning. Förhoppningen är att så många lokala aktörer som möjligt kommer att ansluta sig genom att initiera och driva egna och gemensamma aktiviteter som främjar rökfrihet. Sjukhuset kommer parallellt att arbeta kontinuerligt med information och opinionsbildning om rökning.
-Vi vill skapa en ringar-på-vattnet-effekt där det rökfria budskapet når medborgarna från så många håll som möjligt. Förutom initiativ i vår egen verksamhet och gemensamma aktiviteter riktade mot medborgarna kommer vi att arbeta systematiskt med opinionsbildning och samhällsinformation, berättar Freja Bramsen som är informationschef på Angereds Närsjukhus och projektledare för Rökfri Zon Nordost.
En viktig målsättning med projektet är att inrätta fler rökfria miljöer för att bidra till att fler slutar att röka och att färre börjar. Parallellt är projektet också inriktat på att utveckla och marknadsföra den rökavvänjning som finns till exempel via vårdcentralerna.
Seminariet på tisdag den 27/4 är öppet för media efter anmälan.