Pressmeddelande
Från Angereds Närsjukhus
2012-11-13 07:30


KOL utan koll; 100 000 västsvenskar saknar diagnos


Idag upptäcks bara var femte KOL-patient. Resten saknar diagnos och behandling. Det vill Hälso- och sjukvården i nordöstra Göteborg förändra. Lagom till den internationella KOL-dagen 14 november erbjuds därför alla över 35 som röker eller tidigare har rökt, gratis tester på torgen och i vårdcentralerna.

 

På onsdag erbjuds alla över 35 år som röker eller tidigare har rökt, möjligheten till gratis tester genom så kallad spirometri. Totalt kommer tester att utföras på närmare tio platser runt om i stadsdelarna Angered och Östra Göteborg.

 

-          Vi vill visa omvärlden hur enkelt det är att upptäcka sjukdomen. Vi vet att nästan bara rökare drabbas och vi har enkla och billiga tester som avslöjar nedsatt lungfunktion i tid, berättar Ann Ekberg – Jansson, specialistläkare i lungmedicin och ordförande i det nationella Luftvägsregistret.

 

Det handlar om att upptäcka KOL i tid. Tidig diagnos och behandling är avgörande för KOL-patienter. Utan behandling försämras lungfunktionen successivt, inskränker vardagen och leder obehandlat inte sällan till en död i förtid. Med rätt behandling i tid är prognosen en helt annan. Då kan sjukdomen bromsas och patienterna leva ett aktivt liv utan större begränsningar.

 

Cirka 120 000 västsvenskar beräknas ha KOL, många är kvinnor och nästan alla har rökt. Av dessa är det dock bara 22 000 som fått sin diagnos, det innebär att 80 procent av de drabbade inte känner till sin svåra sjukdom och inte får behandling.

 

KOL är en lungsjukdom som innebär en tilltagande luftrörsförträngning och inte sällan även skador på lungblåsorna. I tidiga stadier av sjukdomen är den oftast utan symptom och därför svår att upptäcka utan lungtest. I senare stadier ser man inte sällan i början lindigare besvär som hosta och täta infektioner där andfåddhet och trötthet sedan ökar successivt.  Sambandet mellan KOL och rökning är starkt. På onsdag erbjuds allmänheten därför även information om rökning och rökavvänjning.

 

Behovet av tester för allmänheten är stort. Angereds Närsjukhus har sedan två år tillbaka erbjudit allmänheten spirometri på drop-in en gång i månaden. Den lilla mottagningen har fyllts snabbt och sedan starten har uppemot 40 procent av dem som testats diagnostiserats med KOL.

 

Testerna erbjuds på alla vårdcentraler i området mellan klockan 13:00.-15:00.
I Bergsjön erbjuds tester på Rymdtorget istället för vårdcentralen under samma tid.

I Angered Centrum erbjuder Angereds Närsjukhus tester mellan klockan 10:00-14:00.

 

Aktiviteten är ett samarbete mellan vårdcentralerna i nordöstra Göteborg, Angereds Närsjukhus, Boehringer Ingelheim och Pfizer.

 



Kontaktperson: Freja Bramsen, tel. 0702-7093077


Läs meddelandet som PDF