Pressmeddelande
Från Angereds Närsjukhus
2010-10-18 08:00


Nordöstra Göteborg först i Sverige att kartlägga barns hälsa


Barn- och ungdomar i Nordost dricker mindre alkohol än i andra stadsdelar och skolbarnen mår mentalt bättre. För övrigt är förutsättningarna för barnens hälsa i Nordost sämre än andra delar av Göteborg. Det är några av resultaten när Angereds Närsjukhus tillsammans med Nordiska högskolan för hälsovetenskap presenterar Sveriges första Barnhälsoindex – en sammanställning av barns hälsotillstånd på stadsdelsnivå.

Vid ett frukostseminarium imorgon tisdag 19 oktober presenterar Angereds Närsjukhus och Professor Lennart Köhler vid Nordiska högskolan för hälsovetenskap nya Barnhälsoindex. Barnhälsoindex är det första i Sverige som systematiserar och strukturerar data om barns hälsa på stadsdelsnivå.

När: Tisdagen 19 oktober klockan 08:30-11:00
Var: Dramasalen, Blå Stället, Angereds Torg 13

Vid morgondagens frukostseminarium kommer inbjudna deltagare att få svaret på frågan om hur barnen i Nordost egentligen mår. Som väntat visar Barnhälsoindex att barnen i Nordost generellt har en sämre hälsa och sämre förutsättningar för en god hälsa jämfört med andra delar av Göteborg. Bilden är dock inte entydig, exempelvis är alkoholkonsumtionen hos 15 åringarna lägre än i andra stadsdelar och de mentala hälsoproblemen hos skolbarnen är mindre frekventa.

Barnhälsoindex omfattar 15 hälsoindikatorer och är resultatet av ett omfattande samarbete mellan Angereds Närsjukhus och Nordiska högskolan för hälsovetenskap. Med det nya index blir det möjligt att ge en samlad bild av hur barnen i stadsdelarna mår och att jämföra detta mellan stadsdelarna i Nordost, Göteborg och riket. Dessutom ger det nya index möjligheten att följa barnens hälsoutveckling över tid och mäta effekten av de insatser som görs.

Initiativet till Barnhälsoindex kommer från Angereds Närsjukhus och är en del av det folkhälsoarbete som närsjukhuset riktat mot barn- och unga. För Angereds Närsjukhus är målet med Barnhälsoindex att sprida kunskap och att över tid följa resultatet av alla de lokala folkhälsoinsatser som görs i de nordöstra stadsdelarna.

Media är välkomna att delta på morgondagens frukostseminarium.

Kontakta oss gärna för anmälan till seminariet eller frågor



Kontaktperson: Freja Bramsen, Informationschef på Angereds Närsjukhus. Tel. 0702-70 93 77 alternativt via mail freja.bramsen@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF