Doulorna, som är en del av Angereds Närsjukhus utåtriktade verksamhet får ytterligare en halv miljon i extra anslag från beställarnämnden för hösten 2011. Detta efter att efterfrågan på förlossningsstöd på eget språk är mycket stort bland kvinnor i Nordost.
Projektet Doula kulturtolk, som är knutet till det nya närsjukhuset i nordöstra Göteborg, handlar om att erbjuda kvinnor och par med utländsk bakgrund stöd på det egna språket inför, under och efter förlossning. Idag finns doulor på 14 olika språk.
Samtliga har genomgått en specialutbildning inom området.
Prioriteringen av uppdragen har varit tuff under våren för projektet, eftersom efterfrågan på doulauppdrag från gravida kvinnor varit större än vad projektet kunnat utföra. Tack vare ett extra anslag från hälso- och sjukvårdsnämnden för nordöstra Göteborg kan den viktiga verksamheten fortsätta under hösten.
- För oss är detta mycket värdefullt. Många av de kvinnor vi möter är antingen nyanlända eller ensamstående. Att få en stödperson som talar deras modersmål inger trygghet och minskar risken för missförstånd och felbehandling. Vi har sett flera exempel där doulan hjälpt kvinnor att söka så de får vård i rätt tid, berättar Bodil Frey, projektledare för Doulaprojektet.
Doulaprojektet som drivs av föreningen Födelsehuset har pågått sedan 2008. Totalt har 250 kvinnor stöttats genom projektet. Med det nya anslaget på 500 000 kronor från nämnden kommer projektet att kunna erbjuda ytterligare uppemot 50 gravida kvinnor stöd under 2011.
- Vi vet att detta är en viktig verksamhet som gör stor skillnad för kvinnorna i denna utsatta situation, säger Cornelia Bergdahl som är verksamhetschef för gynekologi vid Angereds Närsjukhus. Doulorna är viktiga också i andra frågor som rör kvinnohälsa till exempel är deras arbete med att informera om vikten av regelbunden cellprovskontroll och mammografi.
Födelsehuset och Doulaprojektet anordnar även föräldragrupper på olika språk.